El president de França, Emmanuel Macron, ha admès la responsabilitat del seu país en el genocidi a Ruanda l'any 1994 que va posar fi a la vida d'unes 800.000 persones, la majoria d'ètnia tutsi. En un discurs, on les paraules s'han triat al mil·límetre, Macron ha eludit demanar disculpes o reconèixer la complicitat del Govern francès en les matances. 

El mandatari francès ha apel·lat als supervivents de la massacre, els quals "potser poden perdonar, i després donar-nos el regal de perdonar-nos a nosaltres mateixos". Tot i parlar del perdó Macron no el va demanar en nom de França de forma explícita. 

Des del Monument del Genocidi a Kigali, on descansen les restes d'aproximadament 250.000 persones víctimes de la neteja ètnica, Macron ha assegurat: "Els assassins que rondaven els pantans, els turons, les esglésies, no tenien rostre de França. Ella no va ser còmplice".

Responsable, però no còmplice, és la clau del discurs de Macron, qui ha atribuït a la desconeixença o la ignorància el paper de França en el genocidi. Si bé el reconeixement de la responsabilitat és un moviment molt minso, el president de Ruanda, Paul Kagame, ha elogiat la posició del seu homòleg francès. 

Paul Kagame presidente Ruanda y Emmanuel Macron Francia / efe

El president ruandès, Paul Kagame, i el president francès, Emmanuel Macron, s'han reunit per destensar les relacions entre els dos països / efe

Un nou capítol diplomàtic

La visita de Macron de Ruanda i el reconeixement de la responsabilitat del seu país en la matança davant les "proves aclaparadores" són les primeres passes per destensar les relacions entre els dos països. Kagame i Macron s'han reunit amb l'objectiu d'escriure una nova pàgina en les relacions diplomàtiques dels seus estats. 

El president ruandès s'ha mostrat positiu amb la visita del mandatari francès i ha assegurat "aquesta visita tracta sobre el futur, no sobre el passat. França i Ruanda es relacionaran millor en benefici de la nostra gent, políticament, econòmicament i culturalment". Actualment, França no té cap ambaixada a Ruanda, un dels aspectes que poden canviar si avança la reconciliació amb el passat dels dos estats. 

 

Imatge principal: Emmanuela Macron, president de França, durant la seva visita al Monument del Genocidi a Kigali / Efe