Emmanuel Macron ha convocat aquest dimecres una nova cimera sobre Ucraïna amb països "europeus i no europeus", dos dies després de la reunió d'urgència celebrada dilluns a l'Elisi amb els dirigents d'Espanya, Alemanya, Itàlia, Polònia, els Països Baixos, Dinamarca i el Regne Unit, a més dels responsables de la Unió Europea i l'OTAN. Fins aquest dimarts a les 21.00 hores, ni el president francès ni l'Elisi han oferit més detalls sobre la trobada ni sobre els països que hi participaran. El que se sap és que el primer ministre belga, Bart De Wever, hi assistirà per videoconferència, segons ha confirmat el seu portaveu.
En una entrevista a diversos mitjans regionals, Macron ha defensat que Europa ha de buscar la forma de tenir influència en les negociacions de pau entre els Estats Units i Rússia, alhora que ha assegurat que abans del cap de setmana haurà parlat amb els 27 socis de la Unió Europea —cosa que suggereix que l'estat espanyol no participarà ni en la cimera d'aquest dimecres ni altres possibles reunions durant la setmana, ja que va participar en la de dilluns.
Macron descarta enviar-hi tropes
El president francès ha assenyalat que va trucar el seu homòleg dels EUA, Donald Trump, abans de la cimera de dilluns i li ha atribuït el mèrit d'"interpretar un paper decisiu per permetre una negociació i la fi del conflicte". "Ha recreat l'ambigüitat estratègica per al president (Vladímir) Putin. Allà on el seu predecessor (Joe Biden) havia dit que mai enviaria tropes sobre el terreny, donant previsibilitat a Putin, el nou president fa servir paraules molt fermes i, per tant, hi ha incertesa. Aquesta incertesa pot crear pressió", ha assenyalat.
Tanmateix, Macron ha estat molt clar sobre la qüestió i ha avisat que "una pau duradora no pot negociar-se sense Ucraïna", alhora que ha considerat que Europa pot "aportar les seves solucions". Per exemple, donar "garanties de seguretat" un cop s'assoleixi un acord. Això no vol dir que França hi enviarà tropes de pau —com proposen els britànics—, però sí que continuarà ajudant Ucraïna amb material bèl·lic i amb experts.
Disposat a parlar amb Putin
Amb aquestes paraules el president francès ha reconegut que Europa no pot garantir la defensa d'Ucraïna en la situació actual, motiu pel qual es podria estudiar l'adhesió del país a l'OTAN. "Davant del fet que Rússia és un estat dotat de la capacitat nuclear, per als socis europeus és un punt clau (la participació dels Estats Units)", ha afegit. Segons ha dit, una altra possible solució seria l'enviament d'una força de manteniment de la pau sota el mandat de l'ONU que actuaria a tota la línia de front.
Macron també ha assegurat que està disposat a parlar amb Putin: "Si em truca, per descomptat que li aixecaré el telèfon. En el moment en el qual sigui oportú, en aquest cicle de negociacions futures, evidentment li retornaré la trucada, si és útil per a la negociació". Tot i això, ha considerat que Rússia és "una amenaça existencial per als europeus a causa de les accions que du a terme en diversos dominis" —com "la frontera polonesa, els ciberatacs en diversos països, atemptats com els del Regne Unit, manipulacions d'informació o de processos electorals, com a Romania, o les seves amenaces explícites amb la doctrina nuclear"—. Davant tot això, ha insistit en la idea que Europa ha d'invertir més en la seva defensa i ha apostat per derogar la regla del sostre de dèficit del 3% a la UE si l'excedent es destina a despesa militar, així com per estudiar mecanismes de finançament comuns similars als que es van posar en marxa durant la covid.