ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
El president de França, Emmanuel Macron, ha admès aquest dijous que veu complicat que a curt termini es pugui trobar una solució diplomàtica a la guerra Rússia-Ucraïna. "No veig realista un alto el foc en les pròximes hores", ha reconegut aquest dijous el president francès, Emmanuel Macron, en la cimera europea a Versalles que s'ha celebrat per abordar el conflicte bèl·lic a Ucraïna. En aquest context, ha subratllat que la Unió Europea (UE) ha de continuar compromesa per oferir una resposta que estigui a l'altura. "Estic preocupat i pessimista. Per això crec també que Europa ha d'estar a l'altura. Europa està unida davant d'aquesta guerra i això és molt important. Europa s'ha de preparar per a totes les possibilitats", ha comentat abans de la reunió informal de caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea que clourà aquest divendres.
El president francès ha estat l'amfitrió de la cimera europea a Versalles perquè França ostenta la presidència de torn del Consell de la UE. Així doncs, ha insistit que, encara mantindrà el diàleg amb el president rus, Vladímir Putin, però que sent "honest" no creu que aconseguir un alto el foc "en les pròximes hores sigui un escenari realista". La invasió russa d'Ucraïna ha estat el tema principal d'aquesta cimera. Es tracta de la primera trobada entre els màxims dirigents dels països que formen part de la UE des que va començar la guerra. A la reunió també s'ha tractat l'impacte de la guerra i l'estratègia a seguir per mantenir la sobirania europea.
"Els elements crítics són en matèria de defensa i energia. La nostra voluntat a curt termini és protegir plenament els nostres conciutadans, les nostres empreses, davant l'alça de preus. Diversos països ja hem pres decisions. França ha bloquejat els preus del gas. Si dura més caldrà un mecanisme més durador en l'àmbit europeu", ha assenyalat Macron, que opta a la reelecció en les presidencials franceses d'abril. Aquesta reunió informal, segons ha afegit el màxim mandatari francès, "és molt important" per avaluar a quin ritme els europeus poden disminuir la dependència energètica externa, eliminar aquesta "vulnerabilitat" i estudiar les diferents vies per trobar altres subministradors.
A la cita europea també s'avalua la petició formal d'adhesió a la UE que ha fet Ucraïna. Sobre aquest punt, Macron ja ha expressat els seus dubtes. "Podem obrir un procés d'adhesió amb un país en guerra? No ho crec", ha afirmat. Alhora, però, ha expressat que cal enviar un "senyal fort" als ucraïnesos i deixar clar que no es tanca la porta a Ucraïna de manera definitiva. Finalment, ha remarcat que els vint-i-set països de la UE han de dur a terme una reflexió interna. "Europa ha de canviar. Ha canviat amb la pandèmia i canviarà encara més amb la guerra. Ens ha de conduir a ser lúcids, ambiciosos", ha assegurat.