El president de França, Emmanuel Macron, ha intervingut aquest dimecres davant del Parlament Europeu. Amb una nova presidenta conservadora i a les portes d'unes eleccions generals a França, Macron no ha desaprofitat l'escenari per exposar una de les bases de la seva política: l'europeisme. Un dels pilars de la seva intervenció ha estat la reclamació de la reforma de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea (UE), concretament ha demanat incloure el dret a l'avortament i l'agenda climàtica.
"Vint anys després de la proclamació de la nostra Carta dels Drets Fonamentals, que va consagrar especialment l'abolició de la pena de mort a tota la Unió, m'agradaria que poguéssim actualitzar aquesta Carta, en particular per ser més explícits en la protecció del medi ambient o el reconeixement del dret a l'avortament" ha demanat des del bell mig de l'hemicicle, segons recull Le Monde.
En la línia de la defensa dels drets de les dones, ha anat més enllà de la reivindicació de l'avortament com un dret fonamental, sinó que ha demanat treballar per reduir les desigualtats salarials entre homes i dones. Pel que fa al canvi climàtic ha sostingut: "Europa és el continent que, amb l'objectiu de neutralitat l'any 2050, va ser el primer a marcar-se els objectius més ambiciosos del planeta. Ara hem de passar de la intenció a l'acció".
L'avortament, un toc a la nova presidenta del Parlament
Macron ha dut el tema de l'avortament al cor del Parlament Europeu gairebé 24 hores després que s'escollir una nova presidenta el mateix: Roberta Metsola, maltesa, conservadora i ferventment antiavortista. La postura antiavortista de Metsola li ha merescut crítiques de les altres dues candidates al càrrec, Alice Bah Kuhnke (Verds) i Sira Rego (Esquerra), que van defensar els drets de les dones pel que fa a salut reproductiva i van demanar no retrocedir en aquest aspecte.
Als retrets velats de les seves adversàries ara se li suma el del president França, qui, sense dirigir-se directament a ella, ha deixat clara la seva oposició a la política que ha propulsat Metsola sobre la regulació dels cossos de les dones amb els seus vots a la cambra que ara presideix.
Per la seva banda Metsola ha assegurat que el paper d'un president del Parlament Europeu és ser "un constructor de consensos, que escolti, que pugui apropar les diferències i sostenir el centre". Un exemple que pel que fa a l'avortament ella mateixa no aplicat. Tot i això, la nova presidenta també va declarar que no s'ha "de tenir port les reformes" i la proposta de Macron respecte a la Carta Europea en seria una de molt important.