El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ha exhibit el seu menyspreu cap al líder de l’oposició, Edmundo González, exiliat recentment a Madrid. En un acte amb fidels al chavisme, que es va retransmetre per la televisió pública, Maduro es mofa de l’exili de González i l’acusa d’haver “robat milions de la campanya”. “Se n’ha anat, se n’ha anat, el vellet”, canta el president veneçolà davant de la seva audiència.
Hace dos días Edmundo era un “respetable Embajador” para el sátrapa de Nicolás Maduro… hoy le llama viejo ladrón y canta burlándose del señor de 75 años que le ganó las elecciones.
— Mag Jorge Castro🇨🇺 (@mjorgec1994) September 13, 2024
Esta es la calaña moral del chavismo en #Venezuela.
pic.twitter.com/i5Lre4E6Xy
L’oposició a Veneçuela reclama que es publiquin les actes dels darrers comicis presidencials que, segons sostenen, va guanyar González. El govern veneçolà, però, no ha accedit a publicar-les i ha declarat la victòria de Maduro, mentre la comunitat internacional denuncia que les eleccions no han estat fiables. El líder opositor va estar unes setmanes refugiat a l’ambaixada holandesa a Caracas i dies després, gràcies a les negociacions d’Espanya, va poder sortir del país direcció a Madrid acompanyat de la seva dona.
Maduro fa befa de la situació de González i se’n riu del “vellet” a qui acusa de robar. També acusa d’haver actuat de forma similar a l’opositor Julio Borges, expresident de l’Assemblea Nacional de Veneçuela. Edmundo González era el candidat de consens de l’oposició veneçolana. Diplomàtic de llarga trajectòria, forma part del partit de la Mesa de la Unidad Democrática, conformada per formacions de diverses ideologies: progressisme, la socialdemocràcia, el socialcristianisme i el socialisme democràtic. Tot i això, els detractors de l’oposició veneçolana l’acusen de ser d’extrema dreta.
Veneçuela, a debat a Espanya
L’arribada de González a Espanya ha fet que Veneçuela s’hagi convertit en un tema de discussió política a l’Estat espanyol. Tant el PP com el PSOE fan servir aquesta qüestió internacional per a les seves guerres internes, mentre als carrers, milers de veneçolans de la diàspora es manifesten perquè Espanya exerceixi pressió sobre el govern veneçolà. En les darreres hores, la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha definit el règim veneçolà de dictadura, fet que ha obert una nova escletxa entre els dos governs, malgrat que l’executiu de Pedro Sánchez va amb peus de plom a l’hora de tractar amb Maduro.
Veneçuela ha cridat a consultes l'ambaixador d'Espanya a Caracas, Ramón Santos, davant el que el Govern de Nicolás Maduro considera unes "insolents, ingerències i grolleres declaracions" de Robles. L'ambaixador, segons ha explicat el canceller veneçolà, Yván Gil, al seu canal de Telegram, ha de comparèixer al Ministeri de Relacions Exteriors aquest divendres a instàncies de l'Executiu chavista, que considera que les declaracions de Robles "apunten a un deteriorament de les relacions entre ambdós països".