L'estat de Maine, al nord dels Estats Units, s'ha convertit en el segon a excloure a l'expresident Donald Trump de les primàries en l'àmbit estatal del Partit Republicà de cara a les eleccions presidencials previstes pel 2024. La secretària d'Estat de Maine, Shenna Bellows, ha decidit expulsar Trump en considerar que "no és un candidat elegible" pel seu rol en l'assalt al Capitoli el 6 de gener de 2021, i apel·lant a l'esmena 14 de la Constitució, que prohibeix a persones que han participat en una insurrecció ocupar un càrrec d'elecció popular. La decisió de Bellows arriba després que el Tribunal Suprem de l'estat de Colorado, en una decisió històrica, dictaminés a favor d'expulsar el republicà de les primàries del seu partit.
"No arribo a aquesta conclusió a la lleugera. La democràcia és sagrada (...) Soc conscient que cap secretari d'Estat ha privat mai a un candidat presidencial de l'accés a les urnes basant-se en la secció tres de la Catorzena Esmena. No obstant això, també soc conscient que cap candidat presidencial ha participat mai en una insurrecció", ha manifestat.
L'assalt al Capitoli
La secretària d'Estat de Maine —democràta— ha afirmat que ha arribat a la conclusió que Trump "en el transcurs de diversos mesos, i culminant el 6 de gener de 2021, va utilitzar una narrativa falsa de frau electoral per inflamar als seus partidaris i dirigir-los al Capitoli per evitar la certificació de les eleccions de 2020 i la transferència pacífica de poder". A més, Bellows ha afirmat que l'exmandatari "era conscient de la probabilitat de violència i, almenys inicialment, va donar suport al seu ús atès que la va encoratjar amb una retòrica incendiària i no va prendre cap mesura oportuna per a detenir-la". Per això, ha considerat que "les peticions" als seus simpatitzants que "siguin pacífics i donin suport a l'aplicació de la llei (...) no esborra la seva conducta".
"Els esdeveniments del 6 de gener de 2021 van ser tràgics i sense precedents. Van ser un atac no sols al Capitoli i als funcionaris de Govern, sinó també a l'Estat de dret. Les proves aquí demostren que van ocórrer a instàncies del president sortint i amb el seu coneixement i suport. La Constitució estatunidenca no tolera un atac als fonaments dels nostres governs", resa un document en el qual indica que això l'"obliga" a actuar en resposta.
La resposta de Donald Trump
La resposta de l'entorn de Trump no s'ha fet esperar. L'equip de campanya de l'expresident, que ha anunciat que apel·larà la decisió, ha denunciat la mesura i ha atacat a Bellows, a la qual ha titllat d'"esquerrana virulenta i una demòcrata hiperpartidista que fa costat" al president estatunidenc, Joe Biden, segons informa el diari The Hill. "Estem sent testimonis, en temps real, de l'intent de robatori d'una elecció i de la privació del dret al vot del votant estatunidenc. No s'equivoquin, aquests esforços partidistes d'interferència electoral són un assalt hostil a la democràcia dels Estats Units", han apuntat. Donald Trump pot apel·lar la decisió, i s'espera que sigui el Tribunal Suprem dels Estats Units el que resolgui la qüestió, ja que altres estats han rebutjat aquest posicionament, com Michigan o Minnesota.