No és només Escòcia: la majoria britànics donen per fer que el Regne Unit s'acabarà trencant. Una nova enquesta duta a terme pel Ipsos UK revela que la majoria dels ciutadans de l'Estat britànic creuen que el Regne Unit "deixarà d'existir en la seva forma actual" d'aquí a deu anys. L'estudi, que divideix els resultats segons la nacionalitat dels 6,944 adults enquestats, mostra que tant els anglesos com els gal·lesos, els escocesos i els nord-irlandesos tenen poca confiança en la configuració política actual a mitjà i llarg termini. A banda, l'enquesta també els ha preguntat sobre els prospectes econòmics en el pròxim any i també per una Escòcia independent.
Els ciutadans del Regne Unit no confien en la continuïtat de la Unió
Actualment, el Regne Unit de Gran Bretanya i Irlanda del Nord està format per quatre països. Cadascun d'aquests té una relació diferent amb la resta de la Unió, amb una autonomia, competències i poder legislatiu desiguals segons el seu tractat de devolució. En la investigació ja esmentada, la gran majoria dels enquestats de totes les nacions creu que, d'aquí a un any, la configuració de la Unió romandrà la que és ara. Més concretament, ho fan un 75% dels anglesos, un 79% dels escocesos, un 78% dels gal·lesos i un 81% dels nord-irlandesos. Sorprèn que aquests darrers siguin els que menys preveuen un canvi a curt termini, potser davant el bloqueig polític en el qual es troben des de fa mesos arran dels desacords pel tractat del Brexit. Amb tot, la cosa canvia quan imaginen el futur a mitjà i llarg termini.
Els qui auguren que el trencament de la Unió serà més aviat són els escocesos: un 49% creu que d'aquí a cinc anys ja no existirà, per davant del 42% que sí que ho fa, mentre que un 9% no sap contestar. Per al mateix marc temporal, però, els ciutadans de la resta de nacionalitats que prediuen un canvi estructural no superen el 40%. La cosa canvia radicalment quan pensen a 10 anys vista, i és que la majoria de totes les nacionalitats reconeix que no li veuen un futur a la Unió a mitjà termini, una tendència que s'intensifica encara més quan els pregunten el mateix, però a 20 anys vista. En aquest període de temps, ara són els nord-irlandesos els més radicals: només un 11% creu que la Unió seguirà igual, i empaten amb Escòcia en un 67% els que pensen que deixarà d'existir d'aquí a dues dècades.
Els escocesos, dividits sobre els prospectes econòmics
Quant a la possibilitat que Escòcia torni a votar en un referèndum d'autodeterminació, els enquestats semblen dividits sobre els prospectes econòmics d'un futur estat independent escocès. En el conjunt de la Unió, l'opinió generalitzada és que tant Escòcia com la resta del Regne Unit hi perdrien en termes econòmics. Si bé és veritat que un 42% dels escocesos creuen que hi sortirien guanyant si marxessin, un 43% pensa tot el contrari. Els que més estan d'acord amb això són els nord-irlandesos, encara que només un 28% creu que seria bo per a l'economia escocesa. Per contra, els que menys confiança hi tenen són els anglesos, amb un 18% que reconeix que els aniria millor. Per contra, els enquestats de totes les nacionalitats semblen molt dividits sobre en quina posició econòmica quedaria el Regne Unit sense Escòcia. Els més optimistes són els anglesos, tot i que no per gaire-- només un 21% creu que els aniria millor sense ells--, mentre que un 35% reconeix que els afectaria negativament i un 31% contesta que "no marcaria una diferència" que Escòcia s'independitzés. Pel que fa als escocesos, un 45% creu que als britànics els anirà pitjor sense ells, i empaten amb els nord-irlandesos en un 12% que creu que l'economia de la Unió milloraria.