El 55% dels britànics creu que Escòcia hauria de poder celebrar un segon referèndum d'autodeterminació l'any que ve, tal com la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, tenia prevista fer abans que el Tribunal Suprem bloquegés la via per convocar-lo sense l'aval de Londres. Això és el que revela una nova enquesta de l'agència Omnisis, que també matisa que el 45% es posiciona en contra. Aquests són els resultats de la seva enquesta sense tenir en compte les persones que no contesten. Si incloem els indecisos, que són el 23%, els partidaris de la consulta sobre la independència constitueixen el 42% dels enquestats, mentre que els que el rebutgen són el 35%. La recerca arriba després que Sturgeon, líder del Partit Nacional Escocès (SNP), hagi decidit apostar per convertir les pròximes eleccions generals del Regne Unit en un referèndum de facto.
Els britànics, a favor d'un segon referèndum
El govern escocès havia plantejat per al 19 d'octubre del 2023 un segon referèndum d'autodeterminació. El pla de Nicola Sturgeon, però, s'ha vist frustrat després que el Suprem del Regne Unit decidís que convocar-lo sense l'aval de Londres seria anticonstitucional, encara que es plantegés de manera consultiva i sense que impliqués declarar la independència automàticament en el cas que guanyés el 'sí'. L'SNP encara ha de detallar quins seran els passos a seguir a partir d'ara per poder tornar a votar, tenint en compte que les possibilitats de fer-ho de manera 'legal' i no unilateralment, tal com ha insistit Sturgeon, semblen nul·les. Segons l'enquesta esmentada, els ciutadans amb dret a vot d'arreu del Regne Unit no comparteixen el veredicte de l'Alt Tribunal, i és que hi ha més persones a favor que els escocesos tornin a exercir el seu dret a l'autodeterminació que en contra.
El referèndum de facto: Westminster o Holyrood?
La primera ministra escocesa aposta per convertir les pròximes eleccions generals (abans del 2025) en unes plebiscitàries que serveixin de referèndum de facto. Tanmateix, la impaciència dels independentistes creix, i les darreres enquestes revelen un increment en el sentiment independentista després que el Suprem confirmés que Escòcia no pot decidir per si sola marxar de la Unió sense l'aval de l'Estat britànic. Cada cop són més els que no li veuen recorregut a l'estratègia de Sturgeon de seguir pel camí estrictament "legal". De fet, molts no comprenen com pensa fer efectiu el resultat d'un referèndum de facto sense l'aval de Londres. L'alternativa, que l'SNP ja ha rebutjat, és convocar eleccions al Parlament escocès i fer que el referèndum de facto es faci a Holyrood en comptes de Westminster.