La República Democràtica del Congo es troba en alerta màxima per una malaltia d’origen desconegut que, a hores d’ara, ha provocat 79 víctimes mortals i 394 casos d’infecció. L’epicentre de l’epidèmia està ubicat a la localitat de Panzi, una zona remota a l’oest del país. El ministre de Salut Pública, Samuel Roger Kamba Mulamba, ha dit que la malaltia podria provenir d’un patogen respiratori similar als virus de la grip o la covid-19, encara que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) també analitza altres possibilitats com la malària o el xarampió. Els símptomes inclouen febre, mals de cap, secreció nasal, tos, dificultat per respirar i anèmia.
“Estem en alerta màxima. Considerem que es tracta d'un nivell d'epidèmia que hem de vigilar tan de prop com sigui possible”, ha informat el ministre de Salut Pública en una roda de premsa a la capital congolesa, Kinsasa, en què també ha destacat que els menors de cinc anys suposen al voltant del 40% dels casos detectats. Mulamba ha assenyalat que “la taxa de mortalitat del 8% ens fa pensar que no és covid”, si bé ha admès que la fragilitat de la població a l'àrea afectada podria fer que un possible brot de covid tingués efectes més mortífers. Panzi és una localitat que pateix mancances alimentàries i altes taxes de malària. Així mateix, la zona es va veure colpejada fa dos anys per un brot de febre tifoide.
L’OMS ha indicat que, des de finals del mes de novembre, els seus responsables locals han donat suport a les autoritats sanitàries de la zona afectada i, a més a més, pròximament s'hi afegiran altres experts. Aquest nou equip ajudarà a profunditzar en “les investigacions sobre la causa de la malaltia", ha indicat l'organisme en un comunicat. "Compartirem més informació sobre els esforços encaminats a identificar la malaltia com més aviat millor", ha afegit.
Panzi, una zona de difícil accés
Gran part dels casos s’han detectat a la localitat de Panzi, l’epicentre de la malaltia, situada a la província de Kwango, a l’oest del país i a uns 700 quilòmetres de la capital Kinshasa. Segons ha indicat l’OMS, es tracta d'una zona de difícil accés per carretera, ja que les xarxes de comunicació són molt limitades. Segons les autoritats congoleses, els casos van començar a registrar-se el 24 d'octubre, però no van rebre la primera alarma fins a finals de novembre. Un equip inicial d'experts enviat pel govern va trigar dos dies a arribar després de l'avís. Així mateix, Panzi no compta amb cap laboratori, així que les mostres recollides van haver de ser enviades a una altra localitat situada a uns 500 quilòmetres.