Una multitud d'argentins ha sortit aquest divendres al carrer per condemnar l'intent d'assassinat de la vicepresidenta del país, Cristina Fernández de Kirchner. Hores abans, un home que ja ha estat detingut i s'ha negat a declarar davant de la jutgessa, l'havia apuntada amb una pistola carregada al cap, però l'arma va fallar quan la va disparar. En paraules de l'actual president, Alberto Fernández, es tracta del "fet més greu" des que el país va retornar a la democràcia el 1983. Davant d'aquestes circumstàncies, desenes de milers de manifestants es van mobilitzar aquest divendres a Buenos Aires i en altres ciutats de l'Argentina per expressar la seva condemna a l'intent de magnicidi. Organitzacions socials, sindicals i polítiques afins a l'oficialisme i ciutadans van marxar per diversos sectors de la capital per concentrar-se en una massiva manifestació a la plaça de Mayo, davant la Casa Rosada, seu del Govern argentí, que Fernández de Krichner va liderar entre 2007 i 2015.
Missatge contra els mitjans de comunicació
Alberto Fernández, havia repudiat dijous a la nit l'"atemptat" en un missatge per cadena nacional i va decretar aquest divendres com a dia no feiner perquè els ciutadans puguin expressar-se als carrers en contra de la violència. En aquesta jornada es va fer una crida "a la unitat nacional però no a qualsevol preu" en un document llegit per la titular de l'Associació Argentina d'Actors, Alejandra Darín, davant de la Casa Rosada per tancar la multitudinària marxa, envoltada de ministres de l'Executiu nacional, polítics, sindicalistes i referents d'organitzacions de Drets Humans alineats amb el kirchnerisme.
El document que va llegir l'actriu va apuntar contra mitjans de comunicació i l'oposició: "Des de fa diversos anys, un sector minúscul de dirigents polítics i dels seus mitjans partidaris, ve repetint un discurs d'odi, de negació de l'altre, d'estigmatització, de criminalització de qualsevol dirigent popular o afí al peronisme, i fins i tot de qualsevol simpatitzant".
"No va assajar"
Poques hores més tard de l'atac, ja se sabia el nom de l'home que ha intentat matar la vicepresidenta argentina. Es tractada de Fernando Andre Sabag Montiel, un home de nacionalitat brasilera de 35 anys que residien a la capital. Seguidor de grups d'odi i xenòfobs, porta tatuat al braç un símbol nazi. La seva pistola, carregada amb cinc bales, va fallar. Hi ha qui es planteja que es tractés d'un muntatge, o que l'arma no estigués a punt per disparar, però persones del seu entorn van confirmar en televisió que la seva intenció era matar a CFK, com se la coneix al seu país, però que no va assajar abans de camuflar-se entre manifestants a favor de la presidenta per intentar matar-la.
Davant d'aquest atac, Cristina ha abandonat el seu domicili habitual, on normalment es congreguen centenars de persones per mostrar-li el seu suport després que un fiscal demanés fins a 12 anys de corrupció per a ella. La jutgessa federal María Eugenia Capuchetti, responsable de la investigació de l'intent d'atemptat contra la vicepresidenta argentina, ha visitiat aquest divendres a Fernández per prendre-li declaració, després d'inspeccionar la zona en les primeres hores del matí.