Durant la nit d'aquest dimarts s'han produït diverses concentracions de protesta davant de les seus diplomàtiques d'Israel i dels Estats Units arreu del món, després de la matança a un hospital de Gaza, on un bombardeig ha deixat almenys 500 civils palestins morts, en el marc de l'actual conflicte entre les autoritats israelianes i el grup paramilitar islamista Hamàs. Les manifestacions més virulentes han estat al món àrab, on algunes han derivat en disturbis. La de més envergadura ha tingut lloc a Istanbul, Turquia, on una multitud amb banderes i pancartes propalestines s'ha congregat davant del consolat israelià i ha entrat per la força a les instal·lacions, després de trencar una barricada policial.
També s'han viscut incidents a les ambaixades dels Estats Units a Beirut (el Líban) i a l'Iraq, a la d'Israel a Jordània, i a les de França i el Regne Unit a l'Iran. Al Líban, on el grup islamista xiïta Hezbollah ha fet una crida a una "jornada d'ira", s'han llançat pedres a l'ambaixada dels Estats Units al crit de "mort a Amèrica" i "mort a Israel". A Istanbul, davant del consolat israelià, els manifestants han cremat una bandera d'Israel, mentre que a Rabat, al Marroc, s'ha produït una manifestació espontània amb centenars de persones congregades per denunciar la "normalització" de les relacions diplomàtiques entre el Marroc i Israel. Mentre que a Tunísia, els manifestants s'han aplegat davant de l'ambaixada francesa, ja que consideren el país gal un aliat del sionisme.
Milers de palestins han sortit aquest dimarts als carrers de diferents ciutats de Cisjordània per protestar contra el bombardeig de l'hospital de la Franja de Gaza que va causar almenys 500 morts i del qual les autoritats palestines acusen l'Exèrcit israelià, que ha negat la seva implicació. Les manifestacions es van estendre ràpidament per les ciutats de Nablus, Ramallah, Tubes, Qalqilya, Hebron i Tulkarem, entre d'altres. Els manifestants, segons informa Wafa, l'agència oficial de notícies palestina, "denuncien la massacre comesa per l'ocupació israeliana a l'Hospital Al-Ahli de Gaza". L'agència afegeix que les protestes van ser convocades pel partit oficialista Fatah, al capdavant de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), que governa a Cisjordània.
També a Occident
No només hi ha hagut manifestacions al món àrab. Milers de persones s'han concentrat la nit del dimarts davant del consolat d'Israel a Toronto, al Canadà, per protestar contra la massacre causada pel bombardeig d'un hospital a la Franja de Gaza i expressar el seu suport al poble palestí. Al voltant d'unes 2.000 persones, moltes d'elles amb banderes palestines, s'han aplegat en ple centre de Toronto, a les portes del Consolat General d'Israel a la ciutat canadenca, entre càntics de "Gaza" i "Llibertat per a Palestina". Encara que la manifestació es va desenvolupar de manera pacífica, la policia de Toronto ha informat que almenys una persona ha estat arrestada, sense que se'n coneguin els motius. També hi ha hagut mobilitzacions de condemna a l'atac a l'hospital arreu de Llatinoamèrica, amb manifestacions a Bogotà (Colòmbia) o San Juan (Puerto Rico).
Condemna unànime
L'atac contra l'hospital Al-Ahli Arab, al nord de la Franja de Gaza, centre sanitari on s'han produït centenars de morts i ferits per un bombardeig l'autoria del qual no assumeix ningú i tothom nega estar-hi implicat, ha desencadenat nombroses reaccions al món i suma un nou ingredient a un conflicte que ja fa onze dies que dura. Diferents veus, des del Consell Europeu fins a l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Metges Sense Fronteres (MSF) i diversos governs de l'Orient Mitjà, nord d'Àfrica i Amèrica han elevat la veu per condemnar l'atac, que deixa almenys 500 morts. "Un atac contra civils no està en la línia del dret internacional", va dir el president del Consell Europeu, Charles Michel. L'OMS va condemnar amb contundència l'atac, assenyalant que, tot i que sobre aquest centre hospitalari hi havia una ordre d'evacuació de l'Exèrcit israelià, aquesta no es va dur a terme a causa de “la inseguretat actual, l'estat crític de molts pacients i la manca d'ambulàncies, de personal i de llits al sistema sanitari, i de refugis alternatius per als desplaçats".
El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha manifestat que està "horroritzat per l'assassinat de centenars de civils palestins", un fet que condemna, malgrat que ha evitat assenyalar-ne els possibles responsables. Per la seva part, el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) ha expressat "commoció i horror": "Els hospitals haurien de ser santuaris per preservar-hi la vida, no escenes de mort i destrucció. Cap pacient no hauria de morir assassinat al llit d'un hospital, ni un metge quan intenta salvar altres persones". Igualment, l'ONG internacional Metges Sense Fronteres es va declarar "horroritzada" i, en un comunicat difós aquest dimarts, el doctor Ghassan Abu Sittah, metge de MSF a Gaza, va relatar els fets: "Estàvem operant a l'hospital, va haver-hi una forta explosió i el sostre va caure sobre el quiròfan. Això és una massacre".
Tot i que afirma que el seu govern "continua recopilant informació sobre el que va passar exactament", el president dels EUA, Joe Biden, aliat proper d'Israel, s'ha declarat "indignat i profundament entristit" i condemna l'atac. Els Estats Units, ha afegit, "defensen inequívocament la protecció de la vida civil durant el conflicte". Per la seva part, el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, ha condemnat l'atac "inacceptable" i contrari a les lleis internacionals, sense assenyalar directament Israel. El president francès, Emmanuel Macron, ha estat més contundent: "Res no pot justificar el bombardeig d'un hospital. Res no pot justificar l'atac a civils", ha dit el mandatari, que demana que s'aclareixi qui en va ser el responsable.
Autoria per esclarir: Israel nega responsabilitats
Israel ha negat ser l'autor del bombardeig sobre l'Hospital Al-Ahli de Gaza, que ha deixat almenys 500 víctimes mortals. Un portaveu de l'Exèrcit israelià ha assegurat que "múltiples fonts d'Intel·ligència indiquen que la Gihad Islàmica és responsable del llançament fallit del coet que va impactar contra l'hospital". "Una anàlisi dels sistemes operatius de l'Exèrcit israelià indica que els terroristes van disparar una ràfega de coets a Gaza que van passar molt a prop de l'Hospital Al-Ahli en el moment en què va patir l'impacte", ha assegurat en un comunicat un portaveu militar israelià.