Manuel Valls i Galfetti (Barcelona, 1962) serà candidat a les primàries socialistes per a les eleccions presidencials de França. Avui ha fet el seu anunci oficial, acompanyat de la seva renúncia com a primer ministre, on val a dir que ja parteix com a clar favorit. Tot i això, la mala situació del Partit Socialista i el funcionament del sistema d’eleccions francès fan que sembli molt difícil, a hores d’ara, que es converteixi en el nou president de França.
Valls ha estat primer ministre del govern d’Hollande des del 2014, anteriorment ja havia sigut ministre de l’Interior, i encara abans havia estat alcalde d'Évry i diputat de Assemblea Nacional francesa. De fet, porta gairebé tota una vida dedicada a la política de França, des del 1980 -amb 17 anys- quan es va afiliar al Partit Socialista (PS). El seu nom, però, deixa clar que la seva família no és l’origen francès.
El seu pare, Xavier Valls, era un reconegut pintor català, i la seva mare, Luisa Galfetti, una suïssa del cantó italià. Ha viscut tota la seva vida a França, però va néixer a Barcelona un agost de 1962, quan els seus pares eren de viatge a la capital catalana, al barri barceloní d’Horta.
Va ser escolaritzat a França, però no va ser fins l’any 1981, ja amb la majoria d’edat, que va decidir adquirir la nacionalitat francesa. Per ser polític en aquell país cal tenir la nacionalitat, i en aquell moment només se’n podia tenir una. Ell ho tenia clar.
El seu pare, que va morir l’any 2006, va marxar de Catalunya l’any 1949 gràcies a una beca de l’Institut Francès de Barcelona. Deixà la seva ciutat natal, en plena dictadura franquista, però això no va fer que en perdés el vincle. Hi tornava els estius a passar les vacances. En una d’aquestes estades és on va néixer l’ara candidat a les primàries socialistes franceses. La seva família encara té una casa amb jardí al barri d’Horta, i la seva germana hi viu.
El seu origen català, a més, no només és geogràfic. També sap parlar català. De fet, ell mateix ha assegurat en alguna ocasió que va aprendre l'idioma abans que l'espanyol i el francès. Per l’origen dels seus pares, el fins avui primer ministre va tenir com a llengües maternes el català pel pare i l’italià per la mare. Valls visita sovint Catalunya, assegura que li té estima i que el Barça l’enamora. Això sí, és contrari a la independència de Catalunya i així ho ha expressat també. Per una mentalitat francesa, els nacionalismes fora de l'Estat són difícils d’entendre.
Valls, però, té poques possibilitats a hores d’ara de ser president de França. La mala situació en què es troba el Partit Socialista, molt desgastat pels anys de govern i colpejat per la crisi i el terrorisme gihadista, no li donen gaires possibilitats a les enquestes. De fet, segons els sondejos, els socialistes no aconseguirien passar a la segona volta de les presidencials, i ho farien els conservadors de François Fillon i el Front Nacional de Marine Le Pen.