Corea del Nord celebrarà diumenge la primera Marató Internacional de Pyongyang en sis anys i rebrà corredors estrangers a l'aïllat país que havia tancat les seves fronteres durant la pandèmia. Atletes de la Xina, Romania i altres països han arribat a Corea del Nord per participar a l'esdeveniment, han informat l'agència de notícies estatal KCNA i el Rodong Sinmun. Uns 200 viatgers van arribar a Pyongyang divendres i dissabte, i els corredors de l'estranger han practicat en un hotel a Pyongyang per a la carrera de diumenge, destacava Simon Cockerell, gerent general de Koryo Tours amb seu a Beijing, a les seves publicacions d'Instagram que mostraven carrers i una àrea recreativa a Pyongyang.
Koryo Tours és el soci oficial de la Marató de Pyongyang i ajuda a organitzar el procés d'inscripció per als visitants internacionals a l'esdeveniment. L'estat aïllat va tancar les fronteres el 2020 al començament de la pandèmia, però ha estat aixecant lentament les restriccions des del 2023. Es va permetre l'entrada al país d'alguns grups de turistes russos, però la capital encara roman tancada al turisme regular.
La marató és un recorregut d'anada i tornada que travessa el centre de Pyongyang, passant pels indrets emblemàtics de la ciutat, rumb al camp just als afores del centre de la ciutat i tornant a l'estadi amb una multitud de 50.000 persones locals, segons Koryo Tours. La Marató Internacional de Pyongyang és un dels esdeveniments que celebren el 15 d'abril, l'aniversari de Kim Il Sung, fundador de Corea del Nord i avi de l'actual líder Kim Jong-un.
Qui era Kim Il-Sung?
Kim Il-Sung, va néixer a Mangyongdae, Pyongyang, sota ocupació, japonesa el 15 d'abril de 1912, i va morir a Corea del Nord el 8 de juliol de 1994. Va ser un polític, militar i president de Corea del Nord, creador de la ideologia juche i va exercir com a líder suprem de la República Popular Democràtica de Corea des de la seva fundació el 1948 fins a la seva mort el 1994. Aleshores, l'Assemblea Suprema del Poble va escollir el seu fill Kim Jong-il per succeir-lo en el càrrec.
Durant el seu mandat, Corea del Nord es va consolidar com un estat socialista amb una economia planificada centralment. Mantenia unes relacions polítiques i econòmiques molt estretes amb la Unió Soviètica. A la fi dels anys 50 i durant els anys 60 i 70, Corea del Nord va gaudir d'un nivell de vida superior al del sud, que passava per una situació de caos polític i crisis econòmiques. No obstant això, aquesta dinàmica va canviar als anys 80, quan Corea del Sud, recentment estabilitzada, es va convertir en una potència econòmica gràcies a les inversions japoneses i nord-americanes, l'ajuda militar i el creixement econòmic intern, mentre que Corea del Nord es va estancar i fins i tot va experimentar un retrocés durant el mateix període.
Van sorgir discrepàncies entre Corea del Nord i la Unió Soviètica, sent la més destacada la filosofia del Juche de Kim Il-sung, que posava l'accent en el nacionalisme coreà, l'autosuficiència, el patriotisme socialista, el marxisme-leninisme i el socialisme. Tot i aquestes diferències, el país va continuar rebent fons, subvencions i ajudes per part de l'URSS i del Bloc de l'Est fins a la dissolució de la Unió Soviètica el 1991. La pèrdua d'aquest suport econòmic va afectar greument l'economia del Nord, contribuint a la greu fam que va patir el país el 1994. Durant aquest període, Corea del Nord també va continuar criticant la presència de les forces defensives dels Estats Units a la regió, a les quals considerava imperialistes, i va capturar un vaixell nord-americà el 1968, com a part d'una campanya d'infiltració i subversió per intentar reunificar la península sota el control de Corea del Nord. Kim Il-sung va ser un aliat fidel de Ióssif Stalin durant quatre dècades i de Mao Zedong gairebé dues dècades, i va mantenir-se al poder durant els mandats de sis presidents de Corea del Sud i deu presidents dels Estats Units. Conegut com el Gran Líder (Suryong), va instaurar un culte a la personalitat que va marcar profundament la política interna de Corea del Nord.