Marine Le Pen ha estat molt clara després de ser inhabilitada per a les eleccions del 2027, per a les quals és la favorita en els sondejos. "És una decisió política", ha sentenciat la líder del Reagrupament Nacional —el principal partit de l'extrema dreta francesa—, en una entrevista al canal privat TF1 aquest dilluns. Ha estat la seva primera reacció a la sentència que l'ha condemnat a cinc anys d'inhabilitació per desviar fons del Parlament Europeu, sobre la qual ha assegurat: "Aquesta sentència és política i està destinada a impedir que jo sigui elegida presidenta el 2027".
🔴 Rússia i la ultradreta europea esclaten contra la justícia per la condemna de Le Pen
"No deixaré que m'eliminin fàcilment. Demanaré que l'apel·lació em permeti plantejar una candidatura", ha assenyalat la dirigent ultra, de 56 anys, que continuarà batallant per poder presentar-se als següents comicis presidencials i no es considera pas apartada de la vida política. Si bé ha considerat molt difícil que pugui presentar-s'hi, ha indicat que "hi ha un petit camí": "La justícia ha d'afanyar-se".
🔴 Marine Le Pen (@MLP_officiel), invitée du JT de 20H
— TF1Info (@TF1Info) March 31, 2025
🗣️ Son départ du tribunal : "J'ai parfaitement compris ce que la présidente expliquait, à savoir qu'elle était en train de rendre une décision politique (...) pour m'empêcher de me présenter et d'être élue." pic.twitter.com/vRcsYJ7Wqn
Pel que fa al seu possible relleu, ha considerat que l'eurodiputat Jordan Bardella, de 29 anys, "és una aposta formidable". Tanmateix, ha confiat en "no haver d'utilitzar-lo abans d'hora". "No estic apartada de la vida política. Això només ho decidiran els electors. No estic desmoralitzada, estic escandalitzada, indignada, però aquests sentiments poden ser un motor suplementari per al combat que duc a terme pels francesos", ha insistit.
La sort de Le Pen està ara en mans del calendari judicial, que ella mateixa ha assegurat que no domina. Però això no li ha impedit carregar contra els jutges que l'han condemnat, als quals ha acusat d'"haver posat en marxa pràctiques que es creien reservades a règims totalitaris". També ha reiterat que és innocent dels càrrecs pels quals també ha estat condemnada a quatre anys de presó, dos dels quals exempts de compliment i els altres dos amb la possibilitat de complir-los en arrest domiciliari amb braçalet electrònic.
🔴 Marine Le Pen (@MLP_officiel), invitée du JT de 20H
— TF1Info (@TF1Info) March 31, 2025
🗣️ "En aucune façon cette condamnation signifie mon retrait de la vie politique. Je suis comme les électeurs, scandalisée, indignée mais cette indignation est un moteur supplémentaire au combat que je mène pour eux." pic.twitter.com/X46eFtQ8oK
A diferència de la inhabilitació, la condemna de presó sí que queda en suspens amb l'apel·lació que presentarà. Però sí que s'ha mostrat dolguda per l'aplicació preventiva de la inhabilitació, "una negació de la democràcia" que creu que tindrà conseqüències. "Què passa si soc absolta en apel·lació? Quina serà la legitimitat de qui sigui elegit el 2027?", s'ha preguntat.
I ha conclòs: "Avui és un dia funest per a la democràcia i pel nostre país. Milions de francesos estaran impossibilitats per un jutge de votar la candidata que es considera favorita. Això ha d'escandalitzar tothom qui defensa la democràcia". En aquesta línia, el seu partit ha convocat una "mobilització popular" de suport a Le Pen i la resta de condemnats. I és que la sentència del Tribunal Correccional de París ha condemnat aquest dilluns a 25 acusats pel procés d'ús irregular de 4,1 milions de fons del Parlament Europeu entre el 2004 i el 2016, i Le Pen estava en el "cor" del mecanisme defraudador. Entre els condemnats hi ha l'alcalde de Perpinyà, Louis Aliot.