Marxa enrere, per ara. El primer ministre italià, Mario Draghi, s'ha desdit de la dimissió que ell mateix va anunciar el passat dijous arran de la manca de suport del Moviment 5 Estrelles, i seguirà al capdavant de l'Executiu italià, sempre que els socis de govern li facin costat. "Necessitem un nou pacte de confiança que sigui sincer i concret, com el que ens ha permès fins ara avançar cap a un país millor", ha dit aquest dimecres Draghi dirigint-se al Senat. Aquest 20 de juliol ha donat el tret de sortida a dues jornades intenses en el Parlament. Draghi compareix per explicar la crisi oberta en el seu govern i explicar el perquè de la seva decisió de no dimitir.
La moció de confiança es votarà, després de l'anunci de les intencions de vot, a les 19.30 hores, segons els horaris decidits pels portaveus parlamentaris, encara que és molt probable que el debat s'allargui i la votació, per tant, tingui lloc més tard. Amb la demanda de reconstruir el govern, Draghi s'ha justificat en què "ho demanen sobretot els italians" i per fer-se valer ha recordat totes les accions positives que ha dut a terme l'Executiu italià des que va prendre possessió del càrrec el febrer de 2021.
Complir el programa de govern, la condició de Draghi per seguir
L’expresident del BCE ha presentat en aquesta primera jornada un programa real de govern que ha mostrat als partits polítics. “Itàlia no necessita una confiança d’aparador que es difumini davant de cada mesura incòmoda” ha dit Draghi, per acabar preguntant: “Partits, parlamentaris, esteu a punt per reconstruir aquest pacte?”, els ha qüestionat fins a tres vegades, abans de tornar a interrogar-los: “Esteu a punt per confirmar l'esforç que heu fet els primers mesos?”. El primer ministre en condiciona la seva permanència al compliment d'un programa de govern amb el màxim suport.
El primer ministre ha subratllat que la mobilització d'aquests dies per part dels ciutadans, associacions i territoris a favor de la continuïtat del Govern "no té precedents i és impossible d'ignorar". Aquest dimecres s'esperava que Draghi confirmés la seva dimissió davant el Senat o, per contra, demanés un nou suport per esgotar la legislatura al seu terme natural, març del 2023, i després de dies meditant, s'ha decantat finalment per intentar "reconstruir" la seva coalició. Ara caldrà esperar fins aquest dijous per repetir la posada en escena a la Cambra de Diputats. La segona part, però, serà un tràmit si se supera amb èxit la votació d'aquest dimecres. En cas que els partits amb qui forma govern Draghi no li donessin suport en cap de les dues votacions, els italians es veurien evocats molt probablement a unes noves eleccions anticipades que convocaria el cap de l'Estat, Sergio Mattarella, a finals de setembre o principis d'octubre.
La crisi que va esclatar el dijous passat
La crisi va esclatar dijous passat, quan un dels socis de la seva coalició, el Moviment 5 Estrelles, no va votar una moció de confiança del seu propi Govern. Draghi, al·legant que ell havia acceptat governar amb el suport de tots els partits de la seva coalició d'unitat nacional, va presentar la dimissió al cap de l'Estat, Sergio Mattarella, que la va rebutjar i va enviar al Parlament. En aquell moment, la resta dels seus socis li van demanar que acudís al Parlament per verificar els suports i, en cas d'obtenir-los, seguir al capdavant de l'Executiu.