El 18 de maig del 2022, després de més de 80 dies de resistència, les tropes russes van prendre el control de la ciutat portuària de Mariúpol. Tres mesos d'atacs intensos és el que va suportar l'exèrcit ucraïnès, tot just abans de donar l'ordre de salvar vides dels combatents que quedaven a la fàbrica d'Azovstal. Aquesta va ser la primera victòria del president rus, Vladímir Putin, sobre la ciutat ucraïnesa de la regió de Donetsk.

❌  Mariúpol, ciutat arrasada: Google Maps actualitza les imatges de la ciutat prohibida
 

❌  El pitjor barri de Mariúpol ara és el més poblat de la ciutat
 

Des d'aleshores, ben poca informació ha acabat circulant de la ciutat. Rússia suposadament la volia reconstruir, però les notícies sobre la falta d'aigua, aliments, ajuda humanitària, la població cuinant i rentant la roba al carrer són les que han fet la volta al món. 

Sense anar més lluny, el mes de gener passat Petr Andrjushenko, assessor de Mariúpol, explicava que no sabien quanta gent podria morir a la ciutat perquè la majoria d'edificis no estaven preparats per aguantar l'hivern. Fins al 90% dels edificis alts i el 60% dels habitatges privats han resultat malmesos o destruïts a conseqüència de la guerra. Es calcula que hi ha prop de 100.000 persones a la ciutat ocupada, però la xifra és relativa perquè alguns portals asseguren que n'hi hauria 120.000. El balanç de víctimes també és incert. Les dades oficials haurien fixat la xifra en 25.000 morts, però es creu que podria ser molt superior. Moltes persones estan enterrades sota la runa, en fosses comunes i altres desaparegudes. 

Mariúpol, la vida sota el control de Rússia

Fa unes setmanes, la BBC, detallava que Ivan, regidor de la ciutat de Mariúpol, deia que els habitants de la ciutat fan cues gegantines per obtenir passaports russos. Ivan, tot i que no és el seu nom real, ressalta que per trobar feina de manera formal es necessita documentació russa. Especialment amb agències governamentals o en el sector públic. A més, permeten també viatjar fins a Rússia.

❌ Passaports russos i pagament amb rubles: la nova realitat de Mariúpol
 

"Han creat una situació deliberada i permanent en la qual tens problemes si tens papers ucraïnesos. Si has de fer gestions burocràtiques, has d'esperar. Per altra banda, si obtens un passaport rus, acaben els problemes. Les coses se simplifiquen si tens un passaport rus".

I és que a Mariúpol, una ciutat arrasada per la guerra, han canviat moltes coses. S'està convertint, a poc a poc, en part del sistema financer. La moneda ucraïnesa, la hryvnya, s'ha eliminat de manera gradual, i ara el ruble rus és l'única moneda que s'accepta a les botigues.

El sentiment dels residents de Mariúpol

Molts residents van quedar-se atrapats a la ciutat perquè no van poder-ne sortir quan els russos van atacar-la. O bé perquè estaven malalts, perquè eren massa grans o perquè, en certa manera, ja estan conformes amb la presència de Rússia. El Kremlin intenta reconstruir de manera ràpida alguns edificis de la ciutat per acontentar els residents i també amb les pensions i la intensa campanya mediàtica. Alguns residents estan relativament contents de tornar a certa normalitat, després que la batalla d'Azovstal.

Ara bé, al mes de novembre, en conversa amb ElNacional.cat el mateix assessor de Mariúpol, explicava que els ciutadans de la ciutat vivien en la penúria, encara rentant la roba i menjant als parcs dels edificis perquè les cases estaven destrossades. Moltes no tenien electricitat i, per tant, patien per com passarien l'hivern. En aquest sentit, destacava el fet d'haver de "treballar per a l'enemic" per poder sobreviure. D'aquesta manera, les feines que podien sortir a la ciutat eren poques, i centrades a retirar edificis en runes. En aquest sentit, Andrjushenko confessava que molts ciutadans esperaven pacients una possible ofensiva ucraïnesa per recuperar la ciutat.

La visita de Putin i la suposada reconstrucció

Vladímir Putin va visitar el mes passat Crimea i també Mariúpol. Una visita sorpresa a la ciutat ucraïnesa, ocupada ara per l'exèrcit rus. Era la primera vegada que trepitjava aquesta ciutat des que va passar a mans de Rússia. Durant la visita, va recórrer en cotxe diferents barris de la ciutat, acompanyat pel viceprimer ministre Marat Jusnulin, qui li ha explicat els "treballs de reconstrucció" que s'han dut a terme, segons expliquen les agències russes. “En particular, s'ha tractat la construcció de noves unitats d'habitatge, centres socials i educatius, infraestructures i institucions mèdiques”, va constatar l'oficina de premsa del Kremlin.

Aquests edificis, encara tenen unes peculiaritats més estranyes. Blocs de pisos nous i majestuosos envoltats de la runa de la ciutat de Mariúpol destrossada després de mesos de setge. En diversos vídeos difosos a Twitter es poden veure més detalls d'aquests edificis Potemkin, fins i tot el seu interior. Al centre dels diferents edificis, hi ha fins i tot un parc infantil amb els colors de la bandera russa. Les banderes russes onegen també en diferents extrems dels blocs d'edificis. I és que aquests nous edificis construïts a Mariúpol, sota el suposat pretext de reconstruir la ciutat després de les destrosses ocasionades per la invasió russa, es pot veure que estan rodejats per una tanca. En el vídeo, que fa un recorregut pel carrer, es pot resseguir aquesta tanca i fins i tot veure que el punt d'accés està custodiat per membres i personal de l'exèrcit. 

 

Imatge principal: una dona als carrers de Mariúpol en una foto d'arxiu / Efe