Els soldats ucraïnesos acorralats a la fàbrica d'Azovstal van rendir-se el passat 18 de maig. El dia que, oficialment, Mariúpol va passar a ser una ciutat ocupada de manera completa. Des d'aleshores les imatges i les informacions de la ciutat han aparegut en comptagotes. Al principi no hi havia menjar suficient, l'ajuda humanitària arribava en poques quantitats, l'aigua també escassejava i la població va continuar atrapada amb les cases destrossades. Tot just després de la destrossada a Mariúpol, on bona part dels edificis van quedar mal mesos, Google Maps ha actualitzat ara les imatges de la ciutat. En aquest sentit, es pot veure com el Teatre de Mariúpol ha quedat completament arrasat i també diversos barris de la ciutat portuària completament calcinats. 

Vladímir Putin visita Mariúpol

El president rus, Vladímir Putin, va visitar el mes passat Crimea i també Mariúpol. Una visita sorpresa a la ciutat ucraïnesa, ocupada ara per l'exèrcit rus. Era la primera vegada que trepitjava aquesta ciutat després de ser presa per les forces russes el maig de 2022, després de més de 50 dies de setge a la ciutat i que els soldats acorralats a la fàbrica d'Azovstal caiguessin. Durant la visita, va recórrer en cotxe diferents barris de la ciutat, acompanyat pel viceprimer ministre Marat Jusnulin, qui li ha explicat els "treballs de reconstrucció" que s'han dut a terme, segons expliquen les agències russes. “En particular, s'ha tractat la construcció de noves unitats d'habitatge, centres socials i educatius, infraestructures i institucions mèdiques”, va constatar l'oficina de premsa del Kremlin.

Els mitjans estatals russos han tallat el crit d'una dona que deia "Tot és mentida, és un xou". I és que, tal com diu el periodista Javi Cuesta a través de les xarxes socials, destaca que Putin només ha visitat a la nit els edificis Potemkin, que són els edificis que Rússia ha construït. I de fet, aquests són els únics que es van ensenyar a tot el país. 

Aquests edificis, encara tenen unes peculiaritats més estranyes. Blocs de pisos nous i majestuosos envoltats de la runa de la ciutat de Mariúpol destrossada després de més de 50 dies de setge. En diversos vídeos difosos a Twitter es poden veure més detalls d'aquests edificis Potemkin, fins i tot el seu interior. Al centre dels diferents edificis, hi ha fins i tot un parc infantil amb els colors de la bandera russa. Les banderes russes onegen també en diferents extrems dels blocs d'edificis. I és que aquests nous edificis construïts a Mariúpol, sota el suposat pretext de reconstruir la ciutat després de les destrosses ocasionades per la invasió russa, es pot veure que estan rodejats per una tanca. En el vídeo, que fa un recorregut pel carrer, es pot resseguir aquesta tanca i fins i tot veure que el punt d'accés està custodiat per membres i personal de l'exèrcit. 

Mariúpol, ciutat destrossada

 Fa uns mesos se sabia que el barri més impopular de Mariúpol, per la seva proximitat a la fàbrica d'Azovstal abans de la guerra, és ara el més poblat. L'explicació és lògica i és que, paradoxalment, ha estat el menys castigat i, per tant, el que té menys danys als edificis. Això pot comprovar-se en un vídeo difós a través de les xarxes socials per l'assessor de l'alcalde de Mariúpol, Petr Andrjushenko.

De fet, en conversa amb ElNacional.cat, explicava que els edificis no s'estan reconstruint a la velocitat que els ciutadans necessiten. Fins al 90% dels edificis alts i el 60% dels habitatges privats han resultat malmesos o destruïts. A Mariúpol l'hivern ha arribat fred, glaçat. I més dur que mai. Les previsions no són bones i es calcula que hi ha prop de 100.000 persones a la ciutat ocupada.

 

Imatge principal: una imatge de Mariúpol del 31 de maig del 2022 / Europa Press