Els soldats ucraïnesos acorralats a la fàbrica d'Azovstal van rendir-se el passat 18 de maig. El dia que, oficialment, Mariúpol va passar a ser una ciutat ocupada de manera completa. Des d'aleshores les imatges i les informacions de la ciutat han aparegut en comptagotes. Al principi no hi havia menjar suficient, l'ajuda humanitària arribava en poques quantitats, l'aigua també escassejava i la població va continuar atrapada amb les cases destrossades. Tot just després de la destrossada a Mariúpol, on bona part dels edificis van quedar mal mesos, Google Maps ha actualitzat ara les imatges de la ciutat. En aquest sentit, es pot veure com el Teatre de Mariúpol ha quedat completament arrasat i també diversos barris de la ciutat portuària completament calcinats.
Google Maps updated its satellite images of #Mariupol. pic.twitter.com/d2PmP7wXqN
— NEXTA (@nexta_tv) April 26, 2023
Google Maps and Earth have updated their images of Mariupol in Donetsk Oblast, now showing the city in the middle of Russia's siege in the first months of the full-scale invasion. These before-and-after compositions show the devastation brought to the once-peaceful city. pic.twitter.com/mxd34B3Hrz
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) April 26, 2023
It's me in Mariupol's 'Mr. Bean' a few years ago. Today the entire neighborhood is demolished by Russian shellings.
— Yarema Dukh 🇺🇦 (@yarko) April 26, 2023
Recently Google updated aerial photos of Mariupol, giving a heartbreaking opportunity to revisit places in a city destroyed and occupied by Russians in 2022🧵 pic.twitter.com/Tstto38vAH
Morning #Ukraine: Get yourself on #GoogleEarth & you can see Russia's destruction of a European city. New update shows the catastrophic destruction in Mariupol city, with smoke rising from buildings & the destroyed Mariupol theatre. #RussiaUkraineWar pic.twitter.com/xBzHmakvxC
— Glasnost Gone (@GlasnostGone) April 26, 2023
Mariupol, on the left picture before "Russkyi Mir" and on the right pic after "Russkyi Mir" has arrived.
— (((Tendar))) (@Tendar) April 26, 2023
There is zero room for compromise with Putin-Russia. Russia must and will leave entire Ukraine, one way or the other.#Mariupol #Ukraine pic.twitter.com/RVv6NAHxPI
Vladímir Putin visita Mariúpol
El president rus, Vladímir Putin, va visitar el mes passat Crimea i també Mariúpol. Una visita sorpresa a la ciutat ucraïnesa, ocupada ara per l'exèrcit rus. Era la primera vegada que trepitjava aquesta ciutat després de ser presa per les forces russes el maig de 2022, després de més de 50 dies de setge a la ciutat i que els soldats acorralats a la fàbrica d'Azovstal caiguessin. Durant la visita, va recórrer en cotxe diferents barris de la ciutat, acompanyat pel viceprimer ministre Marat Jusnulin, qui li ha explicat els "treballs de reconstrucció" que s'han dut a terme, segons expliquen les agències russes. “En particular, s'ha tractat la construcció de noves unitats d'habitatge, centres socials i educatius, infraestructures i institucions mèdiques”, va constatar l'oficina de premsa del Kremlin.
Els mitjans estatals russos han tallat el crit d'una dona que deia "Tot és mentida, és un xou". I és que, tal com diu el periodista Javi Cuesta a través de les xarxes socials, destaca que Putin només ha visitat a la nit els edificis Potemkin, que són els edificis que Rússia ha construït. I de fet, aquests són els únics que es van ensenyar a tot el país.
Los medios rusos cortaron el grito de una mujer de Mariúpol que decía "¡todo es mentira, es un show!" (0:25) mientras Putin visitaba de noche los 'edificios Potemkin' (el resto de la ciudad está destrozada, solo se enseñó esto en Rusia)
— Javi Cuesta (@Jglez360) March 20, 2023
Imaginad de día y sin filtros... https://t.co/8ozBzrGInu
Aquests edificis, encara tenen unes peculiaritats més estranyes. Blocs de pisos nous i majestuosos envoltats de la runa de la ciutat de Mariúpol destrossada després de més de 50 dies de setge. En diversos vídeos difosos a Twitter es poden veure més detalls d'aquests edificis Potemkin, fins i tot el seu interior. Al centre dels diferents edificis, hi ha fins i tot un parc infantil amb els colors de la bandera russa. Les banderes russes onegen també en diferents extrems dels blocs d'edificis. I és que aquests nous edificis construïts a Mariúpol, sota el suposat pretext de reconstruir la ciutat després de les destrosses ocasionades per la invasió russa, es pot veure que estan rodejats per una tanca. En el vídeo, que fa un recorregut pel carrer, es pot resseguir aquesta tanca i fins i tot veure que el punt d'accés està custodiat per membres i personal de l'exèrcit.
Mariupol 🇷🇺
— Tintov Deveranov 🇵🇸🇪🇭🇸🇴🇾🇪🇨🇺🇦🇲🇭🇹🇵🇪 (@Pinxaor) September 8, 2022
Mientras tanto en Mariupol, ya se han construido bloques de casas nuevas y hermosas.
Aquí tenéis otro ángulo y perspectiva pic.twitter.com/tkZQPURb2u
Mariúpol, ciutat destrossada
Fa uns mesos se sabia que el barri més impopular de Mariúpol, per la seva proximitat a la fàbrica d'Azovstal abans de la guerra, és ara el més poblat. L'explicació és lògica i és que, paradoxalment, ha estat el menys castigat i, per tant, el que té menys danys als edificis. Això pot comprovar-se en un vídeo difós a través de les xarxes socials per l'assessor de l'alcalde de Mariúpol, Petr Andrjushenko.
This is how the most survived district of #Mariupol looks like. Kalmiusky. It was unpopular before the war because of the proximity to the plant. Now it is the most populated. As it is the least affected.
— Iuliia Mendel (@IuliiaMendel) January 9, 2023
People live in these destroyed houses. Video by the advisor to the🇺🇦mayor pic.twitter.com/nLvSOIfR1F
De fet, en conversa amb ElNacional.cat, explicava que els edificis no s'estan reconstruint a la velocitat que els ciutadans necessiten. Fins al 90% dels edificis alts i el 60% dels habitatges privats han resultat malmesos o destruïts. A Mariúpol l'hivern ha arribat fred, glaçat. I més dur que mai. Les previsions no són bones i es calcula que hi ha prop de 100.000 persones a la ciutat ocupada.