Edificis destrossats i runa. Molta runa. Després que els últims soldats ucraïnesos es rendissin a la fàbrica d'Azovstal, la ciutat de Mariúpol ha passat a mans russes. Per al Kremlin, una gran victòria. Però després de tres mesos de guerra i setge sobre la ciutat, els edificis que no estan tocats per artilleria costen de trobar. Els més de 80 dies de combats sobre la ciutat portuària han deixat un paisatge apocalíptic, un nombre desconegut de morts i milers de desplaçats. Abans que comencés la invasió, la ciutat tenia més de mig milió d'habitants, ara, les avingudes fan pinta de tenir un únic propietari: militars russos i aliats separatistes.
El 17 de maig, Rússia va assegurar que més de 200 soldats ucraïnesos s'havien rendit a la fàbrica, on estaven atrinxerats, destacava l'AFP. La planta industrial s'ha transformat en un símbol ferotge de resistència ucraïnesa, però divendres passat, el ministeri rus de Defensa li va comunicar al president rus, Vladímir Putin, que l'"alliberació total" de la ciutat s'havia produït. Els soldats s'havien rendit.
El panorama és desolador. Rússia s'ha compromès a reconstruir la ciutat i convertir-la en un balneari. Un projecte que, veient les imatges que arriben –en comptagotes– de la ciutat, es fa difícil d'imaginar. Periodistes de l'agència de notícies AFP han viatjat a Mariúpol en un viatge organitzat per a la premsa a través del ministeri de defensa. L'exèrcit rus, però, no ha permès acostar-se a Azovstal.
Malgrat que s'han calmat els combats de setmanes anteriors, alguns encara no s'atreveixen a sortir a buscar menjar. Altres, obligats a fer-ho, proven sort. A la ciutat no hi ha electricitat des del mes de març. Segons el cap de l'autoproclamada República Popular de Donetsk, Denis Pushilin, el 60% de les cases de Mariúpol van ser destruïdes, el 20% de les quals no es poden reconstruir. Les dades, però, no coincideixen amb les que constata Ucraïna. Segons funcionaris ucraïnesos i dades que recull la CNN, els bombardejos van fer malbé el 90% dels edificis residencials de la ciutat, i el 60% van rebre impactes directes i el 40% estan destruïts. També van resultar danyats set hospitals (tres destruïts), tres ales de maternitat (una destruïda), set instituts d'ensenyament superior, 57 escoles i 70 escoles bressol.
Una reconstrucció complicada
La reconstrucció no serà fàcil. Fa uns dies, un article del The Guardian, calculava que els danys a la infraestructura del país podrien suposar ja 4,27 mil milions d'euros a la setmana, a mesura que les bombes destrossen milers d'edificis i serveis públics. I és clar, quilòmetres de carretera. Segons les estimacions de l'Escola d'Economia de Kíiv (KSE) i validades pel govern ucraïnès, la quantitat de danys i desperfectes totals ja ha superat la xifra de 87.361 milions d'euros des que el president rus va decidir començar la guerra al país, el passat 24 de febrer. Els acadèmics han dit que la xifra va augmentar en gairebé 4.273 milions a la setmana fins al 2 de maig i han constatat que l'estimació és segurament més baixa que el cost real perquè les pèrdues de la guerra són difícils de quantificar. I, a més a més, el conflicte encara no ha acabat.