Ucraïna vol recuperar Mariúpol. Kíiv té plans per a la ciutat costanera, però abans cal un pla d'acció per reconstruir-la. Tramvia, carrils bici, carrers verds... és la visió que més agrada a la capital ucraïnesa. Es calcula que uns 600 homes, dones i nens que buscaven refugi de les bombes van morir a l'atac rus el 16 de març de l'any passat. La fàbrica d'Azovstal, on soldats i civils van resistir fins al final, també ha estat una de les imatges de la guerra.
❌ El pitjor barri de Mariúpol ara és el més poblat de la ciutat
❌ Mariúpol, un any després de l'ocupació russa
Ambdues imatges apareixen en dos plànols d'una presentació feta per quatre estudis d'arquitectura que es diu Mariupol Reborn, una iniciativa liderada per Vadym Boichenko, alcalde de la ciutat des del 2015, que ara viu a l'exili, tal com destaca el The Guardian.
Es calcula que en 80 dies de setge a la ciutat ucraïnesa han mort 22.000 civils i que el 90% de la infraestructura de la ciutat va resultar malmesa. La meitat de tots els blocs d'apartaments van ser destrossats, igual que 69 escoles o col·legis i 15 institucions mèdiques, incloent-hi l'hospital de maternitat número tres, on diverses persones van morir després d'una onada d'atacs el dia 9 de març. La ciutat, que abans de la guerra tenia mig milió d'habitants, s'ha reduït avui als 120.000.
Com s'ha dit en alguna ocasió, el Kremlin intenta reconstruir la ciutat, o això diu. Poques obres s'han fet públiques de la ciutat de Mariúpol, més enllà d'un vídeo quan Vladímir Putin, el president rus, va presentar-se per sorpresa per reunir-se amb veïns. Un conjunt d'edificis i un petit parc amb un tancat.
Ucraïna i la reconstrucció de Mariúpol
Ucraïna, però, no està tan emocionada amb la reconstrucció que està duent a terme Rússia. Boichenko calcula que és possible que només l'1% del que va ser destruït hauria estat refet i només amb l'única voluntat d'ensenyar-ho a les televisions russes i alimentar la propaganda.
Mariupol Reborn, amb finançament de Rinat Akhmetov, un dels líders empresarials més rics d'Ucraïna, i organitzacions com USAid i el Banc Europeu per a la Reconstrucció i el Desenvolupament, té, diu, una visió genuïna per construir una nova ciutat sobre les cendres de l'antiga. Això sí, serà més petita del que era, tal com destaca el The Guardian. Hi cabran entre 200.000 i 250.000 persones inicialment, i la capacitat de la ciutat s'incrementarà al llarg dels anys en cas que la gent decideixi tornar-hi. L'expectativa és que Mariúpol sigui la llar de 350.000 persones amb el temps.
Tal com diu l'alcalde i recull el mateix diari britànic, “hem preguntat als residents de Mariúpol [a tot el país] què necessitem eliminar de la ciutat i què deixar”. “Va ser llavors quan va sorgir la idea que hauríem de treure tot allò soviètic de la ciutat. Aquesta és l'àncora que ens fa retrocedir i Putin s'hi aferra. La gent de Mariúpol va dir que necessitem construir alguna cosa nova però preservar la història. Aleshores va sorgir la pregunta següent: quina és la història de Mariúpol i qui la va fundar? I ja no podem esmentar Potemkin i Rússia i Mariúpol. Preguntem a l'Institut de la Memòria d'Ucraïna quan es va fundar Mariúpol i ens van donar la data: 1594”.