El neerlandès Mark Rutte s'ha convertit aquest dimarts en el nou secretari general de l'OTAN, prenent el relleu del noruec Jens Stoltenberg. El canvi de secretari s'ha fet oficial en una cerimònia celebrada a la seu de l'OTAN a Brussel·les, on Rutte i Stoltenberg han subratllat la importància de mantenir la unitat per enfrontar-se a les amenaces externes. En una atenció als mitjans abans de l'inici de la reunió, Rutte ha remarcat la tasca desenvolupada pel seu predecessor durant aquests 10 anys i ha defensat que la relació transatlàntica ha de continuar sent "la base de l'aliança". Per la seva banda, Stoltenberg ha enaltit la figura del seu successor de qui ha subratllat que té "el bagatge necessari per ser secretari general". "Ha estat primer ministre durant 14 anys, ha format governs de coalició i sap com generar consensos, i aquestes habilitats són molt valorades", ha apuntat.

Mark Rutte i Jens Stoltenberg OTAN
Mark Rutte i Jens Stoltenberg a la cerimònia a la seu de l'OTAN a Brussel·les / EFE

Les prioritats de Rutte

En la cerimònia de presa de possessió, el nou secretari general ha marcat tres prioritats per al seu mandat —de 4 anys amb opció d'allargar-se—. En primer lloc, "mantenir una OTAN forta", cosa que implica "invertir més" en defensa. "No hi ha una alternativa lliure de costos", ha deixat clar. A més, ha remarcat la importància de reforçar el suport a Ucraïna i, aconseguir que el país s'apropi a l'OTAN. "No hi pot haver seguretat a Europa sense una Ucraïna forta", ha reivindicat. “Hem de complir els acords en la cimera de Washington, el comandament, el compromís financer i el camí irreversible d'Ucraïna cap a l'adhesió”.  Per últim, Rutte ha indicat com a tercera prioritat el reforç de les aliances amb altres països tercers "que comparteixin els mateixos valors".

El neerlandès abans de la cerimònia de traspàs de poders, ha exigit que concloguin “al més aviat possible” les hostilitats al Líban, on l'Exèrcit israelià ha iniciat una incursió en el sud del país. “Per descomptat estem seguint de prop el que està passant al Líban. Però, òbviament, l'OTAN no té un paper específic allà”, ha destacat Rutte. "Com a Aliança, estem en contacte estret amb els nostres socis allí i esperem que les hostilitats acabin al més aviat possible", ha afegit. 

Eleccions als Estats Units

Rutte també s'ha manifestat sobre les eleccions als Estats Units i ha assegurat que no està preocupat pel resultat, ja que coneix "molt bé"  tots dos candidats. En aquest sentit, ha recordat que ja ha treballat amb Donald Trump en el passat i ha reconegut que el magnat republicà ha impulsat a l'OTAN en debats com l'augment de la despesa militar. "Trump va ser el que ens va empènyer a gastar més i ho va aconseguir. Estem en major nivell d'inversió que quan va arribar. Ens va empènyer també respecte a la Xina i crec que tenia raó en això", ha reconegut. De la candidata demòcrata, Kamala Harris, ha valorat el seu full de serveis com a vicepresidenta de Joe Biden. "És una líder molt respectada", ha apuntat.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!