El primer ministre en funcions dels Països Baixos, Mark Rutte, serà el pròxim secretari general de l'OTAN, tal com han acordat aquest dimecres els ambaixadors dels 32 països de l'Aliança Atlàntica. El Consell de l'Atlàntic Nord, el principal òrgan de presa de decisions de l'OTAN, ha decidit nomenar Rutte com el pròxim secretari general de l'organització per succeir Jens Stoltenberg, que fa deu anys que està en el càrrec, va informar l'Aliança en un comunicat.

Rutte assumirà les seves funcions com a secretari general a partir del pròxim 1 d'octubre, quan expiri el mandat del polític noruec. "Acullo amb gran satisfacció l'elecció de Mark Rutte com el meu successor per part dels aliats de l'OTAN", ha indicat Stoltenberg a través d'un missatge a la xarxa social X. Stoltenberg ha qualificat Rutte com un "autèntic transatlantista, un líder fort i un creador de consens".

"Li desitjo molt èxit mentre seguim enfortint l'OTAN. Sé que deixo l'OTAN en bones mans", ha destacat. La setmana passada, el president romanès, Klaus Iohannis, va retirar la candidatura a dirigir l'OTAN i va deixar Rutte, que ja tenia el suport de la resta d'aliats, com a únic aspirant.

En tot cas, calia que el Consell de l'Atlàntic Nord formalitzés la decisió de nomenar Rutte, cosa que ha fet a la reunió que van convocar els ambaixadors aliats. Tot seguit, s'espera que la decisió sigui ratificada pels líders de l'Aliança a la cimera que celebraran del 9 a l'11 de juliol a Washington.

Quines dificultats li esperen a Rutte?

Rutte assumirà el lideratge de l'OTAN en un moment crític. El nou càrrec començarà el 2 d'octubre, poc més d'un mes abans de les eleccions nord-americanes, que determinaran el destí de l'aliança militar que ha servit com a dissuasió més reeixida d'Europa de l'Est contra una Rússia agressiva. L'expresident nord-americà Donald Trump, actual candidat republicà, va prometre romandre a l'OTAN, però va amenaçar de retallar l'ajuda nord-americana a Ucraïna si era reelegit.

Tot i això, els observadors atribueixen a Rutte el mèrit de poder fer tractes amb polítics de diferents orígens, guanyant-se fins i tot els elogis del llavors president dels Estats Units: “M'agrada aquest tipus!". La confirmació de Rutte també significa que la qüestió de la successió quedarà aclarida abans del juliol, quan els líders de l'OTAN es dirigeixin a Washington per commemorar el 75è aniversari de l'aliança.

Un camí llarg per aconseguir la posició

El camí de Rutte per arribar al càrrec més alt de l'OTAN ha estat un viatge llarg. En aquest sentit, ha estat fent campanya des del novembre passat. Rutte ha estat criticat per no ser prou actiu en la recerca de suport dels països d'Europa de l'Est. Malgrat desitjar el càrrec, Rutte no va aconseguir portar la despesa de defensa holandesa fins a l'objectiu de l'OTAN del 2% del PIB durant els 14 anys que va ser ministre. S'espera que Països Baixos compleixi finalment aquest objectiu enguany.

 

 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!