Tot i que el líder del Front Polisario, Brahim Gali, ja no es troba en territori espanyol, el Marroc continua advertint i pràcticament amenaçant Espanya que la crisi no ha acabat. Així ho ha deixat anar aquest mateix dimecres el ministre d'Exteriors del regne alauita, Naser Burita.
"La crisi és allà perquè segueixen les seves causes profundes", ha dit Burita en una roda de premsa conjunta amb el seu homòleg hongarès, Peter Szijjarto. El dirigent marroquí ha insistit, però, que la crisi és "bilateral", amb l'objectiu d'evitar la implicació de la Unió Europea.
"És abans que res una crisi de confiança mútua, lligada a una actitud que el Marroc considera contrària a l'esperit de la germanor: el fons és la coherència entre els actes i les paraules sobre el separatisme. No es pot prohibir al teu país i fomentar-lo en el veí", ha dit sobre l'independentisme català i la causa sahrauí.
Els "favors" contra l'independentisme català
Precisament, en un dels punts més àlgids de la crisi diplomàtica, el Marroc ja va recordar a Espanya els seus "favors" contra l'independentisme català. "La nostra política amb Espanya sempre ha estat clara. Durant la crisi catalana, el Marroc no va optar per la neutralitat, sinó que va ser un dels primers a posar-se al costat de la integritat territorial i la unitat nacional del seu veí del nord de manera clara i contundent", va dir el Ministeri d'Exteriors en un comunicat.
De fet, el regne alauita no va tenir complexos en revelar alguns d'aquests favors: "Quina hauria estat la reacció d'Espanya si un representant del separatisme català hagués estat rebut des del Palau Reial marroquí? L'any 2012, una delegació econòmica del govern català va voler visitar-nos i vam decidir modificar el programa, a petició del govern espanyol, perquè aquesta delegació no fos rebuda a alt nivell i que totes les entrevistes es fessin en presència del representant de l'ambaixada d'Espanya a Rabat", va concretar. "L'any 2017, vam seguir la mateixa coherència i vam decidir rebutjar la petició d'una visita i una reunió d'un gran líder del separatisme català", va afegir.
Mantenir Europa fora
En aquestes noves declaracions, el ministre marroquí ha volgut insistir amb la idea que la crisi és entre el seu país i Espanya, per tal de deixar la UE fora. "Europeïtzar aquesta crisi és una fugida cap endavant, una manera de desviar l'atenció", ha dit Burita, afegint que el seu país "està satisfet de la seva relació amb la Unió Europea i la seva cooperació multiforme amb ella".
Tanmateix, el Parlament Europeu votarà justament demà una moció -la qual ha estat ignorada per Burita- sobre "l'ús de nens per part de les autoritats marroquines en la crisi migratòria amb Ceuta" i la possibilitat que constitueixi una violació de la Convenció dels drets dels nens de l'ONU.
A més, tot i l'interès de Rabat per mantenir Brussel·les al marge, fa poc la Comissió Europea va reiterar el seu posicionament favorable a les resolucions de les Nacions Unides que demanen resoldre el conflicte sahrauí a través d'un referèndum d'autodeterminació.