La tensió entre Espanya i el Marroc no cessa. El govern marroquí ha acusat avui Sánchez d'ometre de manera premeditada l'acollida del líder del Front Polisario, Brahim Ghali, en el que ha descrit com una "decisió sobirana" de l'executiu.
Aquesta, ha assenyalat, és contrària a la relació de "bon veïnatge" entre ambdós països i de la qual el regne alauita "extraurà les seves conseqüències".
"Un acte premeditat"
En un comunicat publicat aquest dissabte, el ministeri d'Exteriors marroquí sosté que la decisió de les autoritats espanyoles "no és una simple omissió", sinó un "un acte premeditat, una elecció voluntària i una decisió sobirana d'Espanya, de la qual el Marroc pren nota i extraurà "totes les seves conseqüències".
En la mateixa línia, ha donat per invàlides les raons humanitàries que Espanya ha esgrimit per acollir el líder del Polisario.
Espanya al·ludeix a "raons humanitàries"
Ghali, també president de l'autoproclamada República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), es troba hospitalitzat des de fa dues setmanes en un hospital de Logronyo per rebre tractament contra la Covid-19. El govern espanyol va justificar la decisió de la seva acollida per raons estrictament humanitàries.
No obstant això, el govern marroquí insisteix que aquestes raons no se sustenten perquè "no poden justificar aquesta actitud negativa" quan "són tramades d'esquenes a un soci i veí".
És més, el Marroc apunta que "l'actitud d'alguns funcionaris de govern de Sánchez, prejutjant la reacció marroquina i minimitzant l'impacte, no poden amagar aquesta lamentable situació", afegeix el comunicat.
El Marroc denuncia la inacció de la justícia
"Les consideracions humanitàries no poden ser una panacea que es concedeixi selectivament [a Ghali], en un moment en què milers de persones viuen en condicions inhumanes en els campaments de Tindouf", afegeix l'escrit.
De la mateixa manera, defensen que aquesta justificació tampoc pot "explicar la inacció de la justícia espanyola, quan es pren degudament en consideració les denúncies documentades", continuen.
D'altra banda, també es fa referència al fet que Ghali va entrar a Espanya suposadament amb identitat algeriana falsa: "Les consideracions humanitàries no expliquen, tampoc, que se sigui còmplice de robatori d'identitat i falsificació de passaports, amb la intenció d'eludir voluntàriament la llei".
"Preservar la relació és una responsabilitat compartida"
En aquest sentit, el govern marroquí conclou que "la preservació de l'associació bilateral és una responsabilitat compartida, que es nodreix del compromís permanent de salvaguardar la confiança mútua, una cooperació fructífera i la salvaguarda dels interessos estratègics de dos països", insistint en el fet que l'acollida del líder del Polisario és "un acte greu i contrari a l'esperit d'associació i bon veïnatge".
El Marroc colla Espanya
I és que l'arribada d'aquest a Espanya va suscitar malestar des del primer moment a Rabat.
El ministeri d'Exteriors marroquí va convocar a l'ambaixador espanyol a Rabat, Ricardo Díez-Horchleitner, el passat 22 d'abril per demanar explicacions per la decisió, de la qual no havia estat informat amb antelació.
Els arguments rebuts, però, no van ser suficients pel titular d'aquest ministeri, Nasser Bourita, el qual va plantejar a Sánchez si estava disposat a sacrificar la seva relació amb Rabat per aquest assumpte.
No obstant això, la ministra d'Afers Estrangers, UE i Cooperació, Arancha González Laya, va defensar aquesta setmana que s'han donat "les explicacions oportunes sobre les circumstàncies que ens van portar a acollir per raons estrictament humanitàries" Ghali i va insistir en les bones relacions existents entre els dos països.
Causes pendents davant la justícia
Un dels aspectes que més sembla haver molestat al Marroc és el fet que Ghali té causes pendents davant la justícia espanyola i no s'ha procedit a la seva detenció.
Una demanda sol·licitada també des de l'Associació Sahrauí per a la Defensa dels Drets Humans (ASADEDH), un grup opositor al Polisario que acusa el grup armat d'haver comès tortures, assassinats i desaparicions contra la població civil que viu als camps de refugiats de Tindouf (Algèria).
Ghali declararà l'1 de juny
Com a primer pas, va demanar al magistrat del Jutjat Central d'Instrucció número 5, Santiago Pedraz, que comprovés la identitat d'aquest home, perquè ordenés la seva detenció, notificació de la querella i declaració com investigat.
El jutge ja té sobre la taula l'informe de la Policia en el qual se certifica que efectivament és Ghali i té previst prendre-li declaració el pròxim 1 de juny sempre que no empitjori el seu estat de salut.
Ghali també està assenyalat en una altra querella presentada per l'activista Fabel Breica, el qual denuncia que l'abril de 2019, en arribar als campaments de Tindouf, va ser sotmès a amenaces per part d'agents del Front Polisario perquè abandonés el lloc i va ser acusat de traïdor.
En aquest sentit, tant Laya com el seu departament han recalcat que el govern és estrictament respectuós amb la independència judicial i, per tant, sostenen que si se li cita hauria de comparèixer.
"La justícia farà el que hagi de fer i el govern espanyol ho respectarà íntegrament com no pot ser d'altra manera en un país democràtic", ha recalcat González Laia fa uns dies.
Exteriors, en silenci
Tot i el caòtic context, des del Ministeri d'Exteriors han evitat fer comentar les advertències del comunicat marroquí. Fonts diplomàtiques han assenyalat que no hi ha res a afegir a la postura que ja s'ha expressat pel que fa a aquest cas.
El nou pols diplomàtic entre els dos països es produeix quan encara està pendent tancar amb el Marroc la data per a la Reunió d'Alt Nivell. La cita estava prevista pel desembre passat, però va ser ajornada per la pandèmia.
Inicialment es va apuntar a la possible celebració al febrer o març, però ara com ara segueix sense haver-hi data prevista.
Des de l'executiu s'ha insistit repetidament en el fet que la relació i els contactes són fluids, amb converses en les últimes setmanes de ministres amb els seus parells marroquins, i que la cimera se celebrarà quan les circumstàncies sanitàries ho permetin.