El primer ministre del Marroc, Saadeddine el-Othmani, ha defensat durant el cap de setmana que Ceuta i Melilla "són marroquines com el Sàhara" Occidental, després que el passat 10 de desembre el president nord-americà, Donald Trump, reconegués la sobirania del regne sobre el Sàhara Occidental.

En una entrevista concedida a una cadena egípcia, de la qual es fan eco els mitjans marroquins, El-Othmani ha reconegut que pel que fa als dos enclavaments espanyols "l'statu quo dura ja cinc o sis segles". En aquest sentit, ha considerat que "arribarà el dia en què reobrirem l'assumpte de Ceuta i Melilla, territoris marroquins com el Sàhara".

No obstant això, el primer ministre marroquí ha afirmat que no és el moment d'abordar aquesta qüestió amb el govern espanyol. "Primer cal arreglar definitivament el conflicte del Sàhara, que és la nostra prioritat absoluta", ha subratllat, segons recull el diari L'Opinion.

El Sàhara, un afer incòmode per a Espanya

Segons El-Othmani, la conjuntura geopolítica actual és cada vegada més propícia per forjar la confiança mútua amb Espanya que, segons la seva opinió, ha canviat de forma palpable la seva actitud respecte al Sàhara, alineant-se amb les resolucions del Consell de Seguretat de l'ONU.

Després de l'anunci dels Estats Units que reconeixia com a marroquí el Sàhara Occidental, la ministra d'Afers Exteriors, la UE i Cooperació, Arancha González Laya, va sostenir que la solució al problema del Sàhara Occidental "no depèn de la voluntat o d'una acció unilateral d'un país, per molt gran que aquest país sigui", sinó que "el centre de gravetat és a l'ONU".

Així mateix, la ministra s'ha remès a les resolucions del Consell de Seguretat per resoldre la qüestió del Sàhara. L'ONU considera l'antiga colònia espanyola un territori no autònom. Des de 1991 una missió militar de l'organització, la MINURSO, supervisa l'alto el foc entre el Marroc i el Polisario, tot i que sense poder entrar en territori ocupat i registrar les violacions de drets humans. La missió es renova cada any, i acaba de ser-ho fins al 31 d'octubre del 2021.

Espanya i el Marroc haven de fer a mitjans de desembre una Reunió d'Alt Nivell (RAN) que ha estat ajornada a febrer del 2021 a Rabat a causa de la pandèmia de coronavirus.