Són molts els països que han ofert ajuda humanitària al govern del Marroc després del terratrèmol de divendres passat. Fins ara, les últimes xifres constaten que ha causat 2.901 víctimes mortals, destaca l'últim balanç oficial, i un total de 5.530 ferits. Unes dades que canvien constantment. Les autoritats asseguren que estan duent a terme una "evacuació precisa de les necessitats sobre el terreny". Ara bé, en algunes zones, els equips de rescat i els bombers no hi han pogut arribar. 

Crítiques al rei del Marroc després del terratrèmol: on és Mohamed VI?
 

Les muntanyes de l'Atles en ruïnes: viatge a l'epicentre del terratrèmol del Marroc
 

Tour de l'horror entre les runes a Mellah, el barri oblidat de Marràqueix
 

Tal com destaca El País, les autoritats del país han dit que primer volen analitzar les necessitats actuals. Posteriorment, es podrà ampliar la llista de països autoritzats a enviar equips sobre el terreny, destaquen. En aquest sentit, països com França, els Estats Units, l'Índia o Israel s'han vist fins ara vetats a l'hora de proporcionar ajuda a les poblacions més afectades. Paral·lelament a aquestes notícies, a les poblacions més afectades, els veïns continuen reclamant mantes i tendes de campanya per combatre el fred de la nit a les muntanyes de l'Atlas i els equips de rescat locals es retiren, el govern insisteix que s'estan atenent les necessitats dels damnificats. “Des dels primers moments del devastador terratrèmol, seguint les instruccions del rei, totes les autoritats civils i militars, i els serveis mèdics han treballat en les tasques de rescat”, ha assegurat dilluns a la nit el portaveu governamental, Mustafà Baitas, i recull el mateix diari. 

França ha destacat aquest dilluns que tota l'ajuda per enviar al Marroc està preparada, però que Rabat encara no ha donat llum verda per fer-ho. Tampoc altres països que han fet diverses peticions, fins i tot Algèria, que fa dos anys que va trencar relacions diplomàtiques amb el Marroc. 

Els quatre països que tenen llum verda per ajudar el Marroc

Per ara, tal com destaca el portal France24, només hi ha quatre països que han pogut enviar equips de rescat i d'ajuda humanitària al Marroc. Rabat ha començat ja a rebre equips de rescat d'Espanya i també del Regne Unit, Emirats Àrabs i Qatar. La finalitat d'aquests és continuar buscant víctimes del terratrèmol i ferits. 

Una font diplomàtica marroquina va explicar a l'agència de notícies Efe que Marroc està seguint una "aproximació responsable, rigorosa i eficaç" per gestionar les demandes de suport internacional, vinculant-les amb les necessitats que sorgeixen sobre el terreny.

Desconnexió entre el govern i el poble marroquí

El rei Mohamed VI era a França en el moment del terratrèmol i va tardar gairebé 24 hores a tornar a Rabat. Se sap que dissabte va liderar una reunió d'emergència, però, per ara, no se l'ha vist més ni ha visitat les zones afectades. Això ha fet saltar crítiques i també ha visibilitzat encara més la desconnexió entre el govern i el poble marroquí. "En el moment del terratrèmol, el rei era a França. Després d'això, va anar a Rabat per mantenir una reunió amb alguns funcionaris del govern i de seguretat", explica Oussama Haddir a ElNacional.cat. "Personalment, ahir al matí vaig estar al barri de Mellah i vaig presenciar Abdellatif Hamouchi, que és el cap de la Direcció General de Vigilància Territorial Nacional, i també és el Director General de la Seguretat Nacional". Destaca que Hamouchi va estar present a la reunió. "No sé on és el rei, potser a la capital. No crec que visiti les zones afectades perquè el seu estat de salut no ho permet. Ara la missió del rei és donar instruccions als funcionaris perquè intervinguin a les zones afectades".

El problema, destaca Haddir, és que "no hi ha comunicació entre el govern i el poble marroquí". I és que les crítiques i l'enuig són forts al Marroc. "La majoria de la gent està enfadada per com actua el govern i com es va centrar en una gran ciutat com Marràqueix i, alhora, hi ha molts pobles que estan esperant l'ajuda i ningú hi va. No estan contents amb el govern i esperen que el rei intervingui". 

En aquest sentit, destaca que "el problema és que la zona afectada és molt gran i els danys es van produir a les muntanyes, que tenen molts pobles petits, així que això és difícil", conclou.