En el 46è aniversari de la Marxa Verda, operació duta a terme pel Marroc per ocupar a través de migrants el Sàhara Occidental, el rei Mohammed VI ha volgut apujar el to contra tots aquells països que "mantenen posicions vagues o ambivalents". En un discurs oficial per commemorar l'aniversari, el monarca ha advertit que el seu país no mantindrà relacions comercials amb els Estats que posin en dubte el "caràcter marroquí" del Sàhara. "Als qui mantenen posicions vagues o ambivalents, declarem que el Marroc no es comprometrà amb ells en cap plantejament econòmic o comercial que exclogui el Sàhara marroquí", ha dit.

Aquestes declaracions arriben després de la crisi diplomàtica amb Espanya, després que aquest reiterés la seva posició sobre el Sàhara arran de l'entrada al país del líder del Front Polisario, Brahim Ghali, i de les sentències del Tribunal General de la UE, que van anul·lar l'acord pesquer entre el bloc dels 27 i el regne alauita per incloure el Sàhara Occidental.

L'entrada del líder sahrauí va provocar un conflicte diplomàtic entre Espanya i el Marroc / Foto: Europa Press

"El caràcter marroquí del Sàhara és una veritat tan perdurable com immutable. La legitimitat de la nostra causa està validada pels annals de la història, perquè tal és el desig profund i ardent de la població sahrauí i finalment perquè el reconeixement internacional el confirma", ha reivindicat el rei marroquí.

L'as del reconeixement de Trump

Així doncs, i conscient que ni Espanya ni la resta de països europeus avalen l'ocupació sobre el Sàhara, el monarca ha tret a relluir el reconeixement que els Estats Units de Donald Trump li van atorgar sobre la nació sahrauí i que l'administració del demòcrata Joe Biden ha mantingut. 

Biden no ha revertit el reconeixement de l'ocupació marroquina al Sàhara / Foto: Efe

"La decisió sobirana dels Estats Units d'Amèrica de reconèixer la sobirania plena i total del Marroc sobre el seu Sàhara és un motiu d'orgull per a nosaltres", ha destacat sense esmentar, però, que el gest va ser a canvi que el seu país restablís relacions amb Israel, cosa que ha generat malestar dins del mateix país.

Per a Mohammed VI, el moviment dels nord-americans "confirma el caràcter irreversible del procés polític en curs: posar en marxa una solució final basada en la Iniciativa d'Autonomia, sota sobirania marroquina".

Tergiversant l'ONU

I en aquest marc fictici el monarca ha situat l'ONU. "El caràcter marroquí mai estarà a l'ordre del dia de cap negociació. Si entaulem negociacions és principalment per aconseguir una solució pacífica d'aquest conflicte regional artificial. Sobre aquesta base reafirmem el compromís del Marroc amb el procés polític liderat per l'ONU", ha afirmat.

Tanmateix, les resolucions aprovades per les Nacions Unides no diuen això, sinó que afirmen que el Sàhara Occidental és un territori no autònom pendent de ser descolonitzat la potència administradora del qual és Espanya. La solució, diu l'ens internacional, passa per un referèndum d'autodeterminació, per la qual cosa el caràcter marroquí del Sàhara no està ni reconegut ni molt menys és quelcom intocable.

Pel que fa al conflicte amb Algèria, que s'ha agreujat des que el Polisario va donar per trencat l'alto al foc el passat mes de novembre i ha entrat en un punt de màxima tensió amb la mort de ciutadans algerians per part d'un atac aeri del regne alauita, Mohammed VI no el va esmentar. De fet, el rei va expressar el seu desig als "cinc pobles magrebins d'obtenir més desenvolupament i prosperitat en el si de la unitat i l'estabilitat".

 

Imatge principal: el rei del Marroc, Mohammed VI, en una imatge d'arxiu / Foto: Europa Press