Borodianka està irreconeixible. Roba per sobre els arbres, edificis destruïts i runa. El camí que condueix a la localitat se situa a uns 50 quilòmetres al nord-oest de Kíiv, ja és fúnebre. Un panorama que recorda a la massacre de Butxa per part de les tropes russes. Un edifici amb un gran forat recorda les explosions que han passat, tancs carbonitzats, matalassos que no se sap d'on surten i joguines de nens escampades pel carrer. Aquesta és la imatge dantesca que recull l'agència AFP, que ressalta que algunes cases ja no existeixen i que la retirada russa es va produir la setmana passada de la localitat. Mykola Kazmyrenko, veí de la ciutat amb paquets d'ajuda humanitària, explicava a la mateixa agència que "no puc mirar, em venen ganes de plorar". L'AFP constata que no va veure cadàvers durant aquest curt viatge, però diversos veïns constaten que molts van ser assassinats aquí. "No sabem quants cossos hi ha abandonats als soterranis dels edificis després dels bombardejos". "Ningú els ha intentat treure, així que no ho sabem".

 

Segons un equip de RTVE, desplaçat a la zona, els veïns els van dir que "soldats russos disparaven indiscriminadament a la gent". Fran Sevilla, enviat especial de la cadena, hauria comprovat que la situació és similar a la de Butxa, on les imatges de la massacre amb centenars de cadàvers pels carrers han commocionat i fet la volta al món.  I la cosa podria anar a més. Les autoritats ucraïneses alerten que altres ciutats properes a Kíiv podrien haver patit massacres similars o fins i tot, pitjors tortures amb execucions civils i carrers plens de cadàvers. 

Edificis destrossats a Borodianka / Efe

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha dit aquest dimarts que el nombre de víctimes pot ser molt superior en aquesta ciutat i denuncia que en moltes regions ocupades fins ara pels soldats russos s'han vist coses que no s'havien vist mai: "Els ocupants han fet coses que els habitants no havien vist ni tan sols durant l'ocupació nazi fa 80 anys". Totes aquestes dades es comencen a conèixer ara, un mes després de l'inici de la guerra i conforme s'ha anat retirant l'exèrcit rus de la zona. 

El calvari de Borodianka

La mateixa cadena constata que hi podria haver uns 200 cossos de civils sota la runa dels edificis, derruïts pels bombardejos, encara que també n'hi hauria als costats de la carretera. "El 24 de febrer vam ser la primera ciutat a ser bombardejada. Ara estem començant a emportar-nos els cossos perquè els russos no ho van permetre. Ens deien que podíem evacuar, però disparaven a tothom que sortia al carrer, posaven cartells de quedar-se a casa i dibuixaven el símbol de l'ocupació per tot arreu”, denuncia l'alcalde de Borodianka, Georgiy Erko, a l'agència de notícies italiana ANSA i recull RTVE. El Mundo també es fa ressò d'unes declaracions d'Erko, on exposava que hi podrien haver "200 morts sota la runa, als soterranis i als jardins".

Segons descriu el Corriere della Sera, tot el centre del municipi està destruït i el nombre d'edificis destrossats i cremats és més del 80% de l'àrea urbana. També arriben notícies similars de pobles al voltant de Khàrkiv i a Txerníhiv o Sumi, on l'exèrcit rus busca reorganitzar-se a la zona del Donbass. A més, destaquen que cal esperar a saber exactament l'abast de les destrosses de la massacre de Mariúpol. 

Grozni, ciutat massacrada

El que ha passat a Butxa i, segurament a altres ciutats, no és nou. Moscou ja va fer quelcom similar a Grozni. De fet, l'ONU va assegurar que Grozni va ser la ciutat més destruïda de la terra l'any 2003, on van morir entre 5.000 i 8.000 civils. Durant la batalla d'Alep, el 2016, Rússia també va recuperar diferents àrees controlades pels rebels per al president de Síria, Baixar al-Assad, a través d'una campanya de bombardejos aeris d'un mes de durada, matant homes, dones i nens. 

 

Imatge principal: dues persones amb bici pel carrer principal de Borodianka, destrossat / Efe