Dia històric a Tailàndia. Aquest dijous s'ha convertit en el primer país del Sud-est Asiàtic —i el tercer d'Àsia, després de Nepal i Taiwán— que permet legalment els matrimonis entre persones del mateix sexe. La llei, aprovada per una àmplia majoria en el Parlament el passat mes de juny, ja ha entrat en vigor amb la celebració de 300 bodes el mateix dia, un fet que la primera ministra, Paetongtarn Shinawatra, ha descrit com una "transformació social". Shinawatra ha destacat en un missatge que "des d'aquest dia, tots els ciutadans tailandesos quedaran protegits per la llei. Totes les parelles poden ara viure amb honor i dignitat", segons ha informat el diari The Nation.

El juny del 2024, el Parlament tailandès va aprovar una reforma que utilitzava termes neutres per evitar identificar el matrimoni com la unió entre un home i una dona. Els canvis van ser promulgats pel rei a l'octubre, però no ha entrat en vigor fins a aquest dijous, 23 de gener. Amb aquesta última incorporació, el matrimoni igualitari ja és legal en 37 països membres de les Nacions Unides.

Primeres bodes homosexuals a Tailàndia / Europa Press

Boda multitudinària

Els registres tailandesos rebran aquest dijous durant 10 hores a les parelles que desitgin oficialitzar els seus enllaços, i la primera a fer-ho han estat les dones Ployanapat Jirasukorn, de 33 anys, i Kwanporn Kongphet, de 32, que han segellat el seu matrimoni en una cerimònia per a centeners de parelles convocada al centre comercial de Bangkok Siam Paragon. Diverses organitzacions LGTBI han coordinat un acte massiu en la capital per formalitzar centenars d'enllaços i esperaven que en tot el país se celebressin més d'un miler de bodes.

Primeres bodes homosexuals a Tailàndia / EFE

Està previst que gairebé 300 parelles participin en aquesta boda col·lectiva a la capital tailandesa, un símbol del pas que ha fet el país i que serà succeït per un discurs de la primera ministra, Paetongtarn Shinawatra. En paral·lel, també estan previstes multitud d'esdeveniments en diverses províncies del país. Un ambient festiu per celebrar els avanços del col·lectiu LGTBI a Tailàndia, estancats durant anys pels dos cops militars des de 2006 que van restringir les llibertats civils, i que ara situen al país al capdavant de tota la regió del Sud-est Asiàtic, i de la major part d'Àsia.

Un pas endavant pel col·lectiu LGTBIQ+

La nova mesura suposa un gran avanç per a les persones homosexuals de Tailàndia, que a partir d'ara tindran els mateixos drets que les heterosexuals, entre ells els relacionats amb l'herència i adopció de nens. A l'altra cara de la moneda es troben els ciutadans de països com Indonèsia, Malàisia o Brunei, de majoria musulmana, que criminalitzen les relacions del mateix sexe.

Singapur no va revocar fins a novembre de 2022 la llei que penalitza el sexe homosexual, en concret, la secció 377A, herència del període colonial britànic, aprovant en paral·lel una esmena constitucional per a blindar el matrimoni com una unió exclusivament heterosexual. L'any 2018 l'Índia va despenalitzar la llei colonial que criminalitzava l'homosexualitat, però, en canvi, el matrimoni només és legal per a parelles heterosexuals. 

A la Xina, l'homosexualitat és legal des de 1997, tot i que el col·lectiu encara ha de fer front a prejudicis i desafiaments. Per la seva banda, el Japó és l'únic membre del G7 que no reconeix el matrimoni homosexual, tot i que, des de fa uns anys els tribunals i les autoritats locals han donat una sèrie de passos que obren el camí a una futura legalització. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!