El vicepresident italià, Matteo Salvini, ha estat absolt pel bloqueig de l'Open Arms amb migrants a bord durant vint dies l'agost del 2019, ja que no s'han provat els delictes de segrest de persones i omissió d'actes oficials pels quals estava acusat. La Fiscalia havia reclamat una pena de sis anys de presó, al·legant que "el rebuig conscient" d'aquell vaixell per part del llavors ministre de l'Interior "va lesionar la llibertat persones de 147" immigrants "sense un motiu comprensible". Tanmateix, els jutges de la segona secció penal del Tribunal de Palerm finalment ha decidit absoldre Salvini després de vuit hores de deliberació. 

Salvini celebra "el triomf del sentit comú" i Meloni ho celebra

"Absolt per aturar la immigració massiva i defensar el meu país. Guanya la Lliga, guanya el sentit comú, guanya Itàlia", ha celebrat el líder de la formació ultradretana en un missatge a X que ha acompanyat d'un cartell amb el títol "absolt per defensar les fronteres". Abans d'entrar a l'audiència, Salvini havia afirmat en un altre missatge que "tornaria a fer" el que va fer i que estava "orgullós" d'haver "defensat el país". La primera ministra italiana Giorgia Meloni, ha celebrat la sentència, que ha definit com "una gran notícia". "Defensar les fronteres italianes mai pot ser un delicte. Continuem junts, amb tenacitat i determinació, lluitant contra la immigració il·legal, el tràfic de persones i defensant la sobirania nacional. Visca!", ha reblat. 

Oscar Camps afirma que continuarà "salvant vides"

Des d'Open Arms han reaccionat a la sentència en un breu comunicat en el qual han expressat "la tristesa per les persones que van ser privades de la seva llibertat". "Esperem les motivacions dels jutges per avaluar si apel·larem la sentència, com esperem que també ho faci la Fiscalia", han afegit. El fundador de l'ONG, Oscar Camps, ha dit en sortir de l'audiència que estudiaran la sentència, però que la seva missió és "salvar vides" i que així ho continuarà fent. "Seguirem treballant al mar, com sempre, no canvia res", ha dit. 

Els fets es remunten a l'agost del 2019, quan Salvini era vicepresident i ministre d'Interior del govern de coalició entre la seva formació i el Moviment Cinc Estrelles (M5S) del llavors primer ministre Giuseppe Conte. El polític havia impulsat una fèrria política de "ports tancats" a les naus humanitàries que rescataven immigrants a la ruta del Mediterrani central i, per això, va negar durant vint dies el desembarcament de 147 immigrants rescatats per Open Arms.

El veto va acabar quan el llavors fiscal de la ciutat siciliana d'Agrigent, Luigi Patronaggio, va permetre el desembarcament dels rescatats a l'illa de Lampedusa després de pujar a bord de l'embarcació i constatar l'estat en què es trobaven després de vint dies al mar. El 20 d'agost, finalment van desembarcar un total de 83 immigrants, ja que la resta havien estat evacuats els dies anteriors per motius sanitaris.

Salvini ha basat la seva defensa en la necessitat de blindar Itàlia davant de la immigració irregular, atribuint un caràcter polític a un judici que, segons ell, posa en dubte que un ministre compleixi el seu deure. A més, ha al·legat que el vaixell d'Open Arms podia arribar als ports oferts pel Govern d'Espanya, primer Algesires i després Palma de Mallorca, i que pretenia forçar la Unió Europea (UE) a repartir-ne l'acolliment. La Fiscalia, no obstant, considera que es va excedir en la mesura i que no hi havia cap risc que justifiqués el bloqueig dels migrants.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!