Vint-i-tres anys després —o vint segles, depèn com es miri—, 'Maximus Decimus Meridius' ha tornat al Colosseu de Roma. L'actor neozelandès Russell Crowe, protagonista de la pel·lícula 'Gladiator' (Ridley Scott, 2000), ha anat de visita a l'emblemàtic monument de la capital italiana i ha penjat un vídeo a les seves xarxes socials on es veu la pujada en l'ascensor recentment inaugurat i les magnífiques vistes del patrimoni històric que ofereix l'antic amfiteatre Flavi El vídeo, és clar, acompanyat de la banda sonora de la pel·lícula. 

Crowe ha felicitat el museu gestor del Colosseu per la "meravellosa contribució" de fer un ascensor. El vídeo que ha gravat l'actor presenta tota la pujada, i es poden veure els arcs dels pisos intermedis, les parets de pedra interiors i, finalment, una panoràmica de tot el Colosseu des de l'aire, ja que l'elevador permet anar fins a l'últim pis de les graderies. 

Ascensor per accessibilitat

El Colosseu de Roma va inaugurar a finals de maig un ascensor que permet als seus visitants, també als de mobilitat reduïda, arribar a la part més elevada de les graderies i gaudir d'una de les vistes més suggestives del món. L'ascensor, operatiu des d'aquest juny, s'activa des de la primera hora del matí perquè els turistes i apassionats de la història gaudeixin de "la llum tan especial" de les albes romanes, segons ha afirmat la directora del Parc Arqueològic, Alfonsina Russo. "El Colosseu és part del nostre cor, de la nostra identitat i de la nostra memòria, una herència que tenim el deure de protegir", va celebrar el ministre de Cultura, Gennaro Sangiuliano, en la inauguració de l'aparell. 

La nova infraestructura de l'Amfiteatre Flavi va ser inaugurada amb un gran concert en el centre de la seva sorra de l'Orquestra italiana del Cinema que, com no podia ser d'una altra manera, va interpretar la banda sonora de 'Gladiator'. Precisament la idea de construir un elevador va sorgir després d'una projecció d'aquesta pel·lícula de Ridley Scott el juny de 2018 en ple Colosseu davant la presència del seu protagonista, Russell Crowe, un esdeveniment organitzat per a recaptar fons contra la pòlio.  En la presentació d'aquesta nova infraestructura també es va sentir la veu de l'actor, que va celebrar aquesta inauguració amb un àudio enviat al president de l'Orquestra, Marco Patrignani.

Les labors per a la seva construcció, en metall i cristall, van durar cinc anys i tot ha estat pensat perquè la seva presència sigui harmònica amb aquest imponent lloc, fa dos mil anys escenari de lluites acarnissades entre gladiadors i feres. Tal és així que per a la seva construcció no s'han perforat els murs sinó que s'han usat punts d'ancoratge a pressió per a garantir la seva "total reversibilitat", és a dir, que pugui ser desmuntat en un futur si així es desitja.

L'ascensor permetrà a tots els seus visitants —gairebé 7 milions només en 2022— accedir al segon i tercer i últim nivell de les seves graderies o cavea i recórrer els seus passadissos interiors, restaurats i assegurats per a millorar l'experiència de la visita. A més en aquestes galeries una nova il·luminació revelarà en els seus murs les marques d'una ensulsiada causada per un aparatós incendi deslligat en el remot any 217 d.C —presumiblement per un raig— que va obligar a les autoritats d'aquella Roma a clausurar l'amfiteatre durant un lustre per a rehabilitar-lo.

Aquest ascensor panoràmic estalviarà a molts "escalar" l'empinat centenar de graons de la seva vomitoria, però, no obstant això, no aconsegueix la zona més impressionant, l'"àtic", una plataforma sobre la zona més elevada de la façana exterior de l'edifici. Aquest punt ofereix una bella vista del pròxim pujol del Palatino però també d'altres punts de Roma com el "Gasòmetre", una recognoscible torre metàl·lica construïda en temps feixistes en el barri de Ostiense, o la seu de l'Organització de Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO). No obstant això, Russo va avançar que "s'està preparant una plataforma" que unirà la tercera planta de la graderia, on arriba l'ascensor, amb l'àtic per a culminar la plena accessibilitat del monument.