El 50% dels escocesos votaria en les pròximes eleccions a l'Scottish National Party (SNP) si això els portés cap a la independència escocesa del Regne Unit, així ho ha mostrat una enquesta electoral realitzada pel canal de televisió Channel 4. La cadena ha donat a conèixer el resultat del seu sondeig poc després que el Tribunal Suprem britànic dictaminés que el Parlament escocès no té competències per convocar un referèndum consultiu d'independència sense el permís de Londres.
🔵 Nick McKerrell, catedràtic de Dret: "L'estratègia de la via legal a Escòcia ha arribat a la seva fi"
Segons les dades de Channel 4, un terç (el 33%) dels enquestats ha afirmat que no votaria aquesta formació, mentre que la resta de votants ha respost que no sap o prefereix no manifestar la seva intenció de vot. Als enquestats també se'ls ha preguntat sobre quins són els assumptes que més els preocupen, un 25% va afirmar que era la independència. Un 61% va dir que l'economia de la regió i els serveis públics i el 13% es va acollir a l'opció de "no sap o prefereix no dir-ho".
Escòcia, decidida a votar
Malgrat la postura del Suprem i la negativa de Westminster, el moviment independentista escocès no s'arronsa. El mateix dimecres, molts independentistes van sortir al carrer a reclamar el seu dret a votar el seu futur. La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, va anunciar la seva intenció de convocar una consulta l'octubre del 2023, va recalcar que utilitzarà les pròximes eleccions generals, previstes per a finals del 2024, com un "referèndum de facto". Aquesta darrera enquesta, mostra que el pla d'Sturgeon podria concloure amb una clara victòria de l'SNP.
"No hi haurà establishment de Westminster que silenciï la veu dels escocesos", va advertir a líder de l'SNP, qui considera que el posicionament del Tribunal Suprem britànic confirmava quelcom que sospitaven: "El Regne Unit no és una unió voluntària de nacions". Això ho va afirmar la Sturgeon davant de centenars de manifestants independentistes que han mostrat el seu suport al pla de l'SNP.
Fora de les competències escoceses
El Suprem britànic no ha trencat en si la porta a poder votar sobre el futur d'Escòcia, sinó que la convocatòria vingui del mateix govern escocès. El tribunal va decidir de forma "unànime" que qualsevol legislació relacionada amb el futur de la unió "està relacionada amb les matèries reservades al Parlament del Regne Unit", per tant "el Parlament escocès no té poder per legislar sobre un referèndum al voltant a la independència d'Escòcia".