La primera ministra italiana, Giorgia Meloni, renega del femení. En aquest sentit, ha anunciat que prefereix que es refereixin a ella com a "primer ministre" i no pas "primera ministra". Així ho ha fet saber i ha aparegut en els primers comunicats que s'han enviat des del govern italià, que la fa constar a tot arreu com a "primer ministre". "El primer ministre, Giorgia Meloni, serà dimarts 25 de setembre a la Cambra dels Diputats per fer declaracions sobre el seu programa de Govern", apareix en l'última missiva emesa per Palazzo Chigi, un comunicat del qual també es fa ressò El Español. Meloni no fa ni una setmana que està al capdavant del govern italià, però els seus comentaris ja han generat polèmica. L'oposició ja ha criticat aquesta elecció exposant si fer servir el femení és massa per la líder italiana.
Meloni vol reformes i renega del feixisme
Les critiques per renegar del masculí per a la figura de 'primera ministra' arriben tot just després que Meloni digués aquest dimarts que volia recuperar el projecte Sophia. En un discurs que ha pronunciat ha desgranat el seu programa de govern per als pròxims cinc anys en un llarg discurs davant el Parlament on ha volgut enviar un missatge europeista, encara que ple de crítiques a la UE, a més d'avançar-ne algunes reformes importants i renegar del feixisme.
Comença la polèmica amb Meloni: vol bloquejar les sortides de vaixells de migrants d'Àfrica
"No he sentit mai simpatia per règims antidemocràtics, incloent-hi el feixista", ha detallat Meloni, de 45 anys i la primera dona a governar a Itàlia durant l'hora i quinze minuts que ha comparegut comparèixer a la Cambra de Diputats. El discurs de la líder italiana ha estat interromput en nombroses ocasions pels aplaudiments dels seus diputats, així com pels de la Lliga de Matteo Salvini i Forza de Silvio Berlusconi, els seus socis a la coalició de dretes que va guanyar les eleccions. Meloni s'ha reivindicat assegurant que complirà totes les expectatives sobre ella, convertint-se en un "underdog" com es defineix qui aconsegueix l'èxit sense ser favorit.
La nova primera ministra també ha insistit que Itàlia continuarà sent un soci lleial de l'OTAN i, citant el "valent poble ucraïnès", ha confirmat que es respectaran els compromisos internacionals per ajudar-lo a "defensar-se de l'agressió de la Federació Russa" i del "xantatge" de (el president rus, Vladímir) Putin".
Crítiques de l'oposició
A més a més de ser criticada per rebutjar el femení, l'oposició ha rebutjat també el discurs de la líder italiana. L'han considerat buit, demagògic i patriarcal. La portaveu de la principal formació opositora, el progressista Partit Demòcrata (PD), Debora Serracchiani, ha lamentat que el discurs de Meloni hagi estat "un manifest més ideològic que programàtic" que no ha explicat com i amb quins recursos legislarà les reformes.
Així mateix, ha celebrat el fet que sigui la primera dona al capdavant del Govern en la història d'Itàlia, però ha expressat els seus "temors" perquè en les polítiques les dones quedin relegades "un pas per darrere dels homes". Un fet que ja s'estaria demostrant amb aquesta renúncia simbòlica de "primera ministra" a "primer ministre".