Aquest diumenge, amb algun retard, ha començat un alto el foc entre Israel i Hamàs que ha de durar 42 dies. Un alto el foc que s'esperava amb moltes ganes a la Franja de Gaza on la situació ha estat crítica i continua essent-ho. Després de més de 15 mesos d'una guerra, més de 46.900 palestins morts, segons el ministeri de Salut de Gaza, controlat per Hamàs i 840 soldats caiguts del bàndol d'Israel, Gaza ha dormit dues nits sense el soroll de les bombes. Amb aquest alto el foc, també s'ha acabat un fil de la xarxa social X que s'ha viralitzat durant la guerra, on es mostrava a través del periodista Mikel Ayestaran, quin era el menú dels habitants de Gaza.

A través d'aquest, s'hi veien les dificultats per aconseguir aliments i també com influïen les decisions polítiques. Especialment, quan l'alto el foc era més a prop que mai. Quan l'alto el foc era a tocar, el preu dels ous baixava a dos euros la unitat. Un fet que va permetre fer un remenat de ceba. O com s'acostava el compte enrere i es podia cuinar pasta amb tomàquet. 

El fil en aquesta xarxa social també ha permès veure com han estat els àpats de dies especials, com per exemple, el de Nadal. Una sopa que era una barreja de llaunes de pèsols en llauna, pastanaga, moresc amb fideus i col. I la diferència amb el menú de l'endemà, hummus de llauna. El menú de Cap d'Any eren llenties de llauna. 

El compte enrere per l'entrada en vigor de l'alto el foc

Durant els dies previs de l'entrada en vigor de l'alto el foc, s'han compartit a la xarxa alguns plats més festius. Com per exemple Haleb, una mena de xurros típics de la zona, tonyina amb fesols negres i el menú de l'alto el foc: arròs amb cigrons. 

Després de més de 340 menús diaris, el fil arriba a la seva fi amb l'entrada en vigor de l'alto el foc. Un fil que ha servit per fer-se una idea, una mica més aproximada, de com de difícil i complex ha estat poder menjar alguna cosa a la Franja de Gaza des de l'inici de la guerra. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!