Alemanya tria fer un gir a la dreta. Després d'un petit parèntesi, el país es prepara per tenir un nou canceller de la CDU, Friedrich Merz. Però Merz tindrà feina per aconseguir formar govern, el panorama després d'aquest diumenge no és senzill. La seva intenció, segons detallava després de conèixer-se els resultats, seria fer-ho abans de Setmana Santa. Tindrà al seu costat una situació insòlita i és que el partit d'extrema dreta Alternativa per a Alemanya (AfD), ha aconseguit els millors resultats de la seva història i emergeix com a segona força i primera en l'oposició. En aquest sentit, doncs, la CDU aconseguiria la victòria a les eleccions alemanyes fregant el 30%, segons resultats provisionals. Cal destacar, però, que el fet que la CDU guanyi les eleccions no amaga dades importants. Els d’aquest diumenge són els segons pitjors resultats de la formació des de la caiguda de la dictadura. I a més, cal destacar que el pitjor resultat de la cancellera Angela Merkel va ser amb el 33% dels vots. Ara bé, com a resum ràpid i curt, la CDU/CSU ha guanyat clarament, l'SPD ha patit una derrota històrica i el partit d'ultradreta AfD ha esdevingut la segona força més forta. Però, pactarà Merz amb l'extrema dreta?
➕ Friedrich Merz, líder de la CDU i guanyador de les eleccions, rebutja pactar amb l'extrema dreta
➕ Patacada històrica d'Olaf Scholz: l'SPD treu els pitjors resultats des de la Segona Guerra Mundial
➕ Alice Weidel adverteix la CDU: excloure l'AfD és l'equivalent a un “frau electoral”
El líder de la CDU, Friedrich Merz, només necessita que l'SPD formi una coalició i per convertir-se en canceller. En aquest sentit, no necessita els Verds per formar una majoria governamental. Per tant, això vol dir que s'ha evitat l'escenari d'horror que esperava la Unió. Però fins i tot una aliança bipartidista amb l'SPD no és un èxit segur. Durant la campanya electoral, Merz va prometre un canvi dràstic en la política migratòria i el va posar com a condició per a una coalició. Merz vol, entre altres coses, rebutjar tots els immigrants il·legals a totes les fronteres alemanyes. "Si els altres partits no continuessin aquest exemple", va explicar durant la campanya electoral el secretari general de la CDU, Carsten Linnemann, "simplement no governarien". Ara bé, l'SPD va qualificar d'il·legal i un perill per a Europa el rebuig de tots els immigrants sense permís d'entrada, inclosos els sol·licitants d'asil.
Merz ara ha de desfer aquest nus. Segons una informació del diari alemany Bild, alguns membres de la CDU estan considerant “excloure” la transició migratòria de les converses exploratòries i de les negociacions de coalició, i tractar-la com un punt separat. Tot i això, no està del tot clar si aquestes formalitats seran suficients per arribar a un acord amb l'SPD.
Una altra esperança per als unionistes és el fet que aquestes eleccions hagin fet que l'SPD entengui que ha de canviar de rumb en la qüestió migratòria per tornar a ser forta. Així ho confirma una enquesta realitzada entre antics votants de l'SPD, per als quals la migració és el tema més important, de la que es fa ressò el mateix diari.
Merz i unes negociacions en secret
L'objectiu de Merz és tenir un nou govern en funcions per Pasqua, a tot tardar, és a dir, voltants del 20 d'abril. Segons l'ARD, el líder de la CDU va trucar diumenge a la nit al president de l'SPD, Lars Klingbeil, i li va proposar una trobada ràpida. Tot i això, com ja havia informat el mateix portal, les negociacions de la coalició no començarien abans del 6 de març. Per consideració a les celebracions de carnaval, però també amb motiu de les pròximes eleccions estatals a Hamburg el 2 de març. Fins aleshores, doncs, les negociacions es desenvoluparan en segon pla. El més confidencial possible. Buscant un compromís sobre la qüestió migratòria que tots dos líders del partit puguin acceptar. Merz ha de poder complir la seva promesa i Klingbeil no ha d'ofendre el partit. Una tasca que, a primera vista, no sembla senzilla per cap de les dues bandes.