Diversos investigadors han indicat que a Síria poden quedar actualment més de 100 emplaçaments d'armes químiques abandonades, una xifra molt superior a qualsevol estimació prèvia i que suposa una prova de foc per al nou govern després de la caiguda de Bashar al-Assad. Aquesta xifra procedeix d'una primera estimació realitzada per experts de l'Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ), que intenten entrar a Síria per avaluar de manera més exacta què queda del programa militar d'al-Assad. Els experts alerten que els emplaçaments amb reserves de gas sarín, clor o gas mostassa poden estar desprotegits. 

El règim d'al-Assad va utilitzar armes químiques contra combatents rebels i civils sirians durant més d'una dècada de guerra civil. Tanmateix, no es coneixien els detalls al voltant d'aquest armament en mans del govern sirià. Ara, el diari estatunidenc assegura que hi ha molt de risc a causa de la mortífera capacitat d'aquestes armes, especialment quan s'utilitzen en zones densament poblades.

Els experts han alertat que grups militars poden accedir a aquestes instal·lacions, especialment aquelles més mancades de seguretat. Es tracta d'armes molt perilloses i mortíferes. Per una banda, el gas sarín és un agent nerviós, pot matar en qüestió de minuts. El clor i el gas mostassa, armes que es van fer famoses durant la Primera Guerra Mundial, cremen els ulls i la pell i omplen els pulmons de líquid.

Precarietat del nou govern 

Síria està immersa en una crisi política després que caigués el règim d'al-Assad. El nou govern encara no ha nomenat un ambaixador davant de l'OPAQ, cosa que suposaria un primer pas que es considera un senyal del compromís del país amb aquest assumpte.

Per la seva banda, l'OPAQ defensa la seva estimació i afirma haver-hi arribat basant-se en investigadors externs, organitzacions sense ànim de lucre i informació d'intel·ligència compartida pels seus països membres. Alguns dels llocs que guarden armament probablement estan ocults en coves o altres llocs difícils de trobar mitjançant imatges satel·litàries, segons investigadors, exmembres del personal de l'organització i altres experts. Això augmenta la probabilitat que algunes armes no estiguin assegurades. 

Investigació del Consell de Drets Humans de l'ONU

El Consell de Drets Humans de l'ONU va aprovar aquest divendres una resolució que prorroga un any més la tasca de la seva Comissió Internacional Independent de Recerca sobre Síria, creada poc després del començament de la guerra civil el 2011 i que seguirà les seves indagacions en l'actual moment de transició.

El text aprovat per consens i sense necessitat de vot en la darrera jornada de la 58a sessió del Consell, després de sis setmanes de reunions, també exhorta les autoritats provisionals sirianes a promoure “una via sostenible cap a una veritable rendició de comptes per a tots els delictes, que faci justícia a les víctimes, els supervivents i els seus familiars”.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!