Es creu que almenys 160 treballadors sanitaris de Gaza, inclosos més de 20 metges, encara es troben a les instal·lacions de detenció israelianes, ja que l'Organització Mundial de la Salut ha expressat la seva profunda preocupació pel seu benestar i seguretat. Healthcare Workers Watch (HWW), una ONG mèdica palestina, va dir que havia confirmat que 162 membres del personal mèdic romanien detinguts israelians, inclosos alguns dels metges més alts de Gaza, i 24 més estaven desapareguts després de ser extrets dels hospitals durant el conflicte.
Muath Alser, director de HWW, ha dit que la detenció d'un gran nombre de metges, infermeres, paramèdics i altres treballadors sanitaris de Gaza era il·legal, segons el dret internacional i augmentava el patiment dels civils, negant-los l'experiència i l'atenció mèdica. "L'orientació d'Israel a la força de treball sanitària d'aquesta manera té un impacte devastador en la prestació d'assistència sanitària als palestins amb un gran sofriment, innombrables morts evitables i l'erradicació efectiva d'especialitats mèdiques senceres", constatava Alser, i recollia el The Guardian.
Prop de 300 treballadors sanitaris detinguts
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) diu que ha verificat que 297 treballadors sanitaris de Gaza han estat detinguts per l'exèrcit israelià des que va començar la guerra, però l'organització no tenia dades actualitzades sobre quants han estat alliberats o estan detinguts. HWW diu que les seves dades mostren que el nombre és lleugerament més gran i que ha verificat que 339 treballadors sanitaris de Gaza han estat detinguts per l'exèrcit israelià.
L'OMS va dir que estava “profundament preocupada pel benestar i la seguretat dels treballadors sanitaris palestins detinguts a Israel”, després dels informes que els detinguts a les instal·lacions penitenciàries israelianes eren sotmesos sistemàticament a violència i maltractaments. Un advocat que representa el Dr. Hossam Abu Safiya, director de l'hospital Kamal Adwan, de qui la detenció per part de les forces israelianes al desembre va provocar la condemna internacional, va dir recentment que se li havia permès visitar Abu Safiya detingut a la presó d'Ofer a Ramal·lah, per primera vegada. En aquest sentit, va dir que havia estat torturat i copejat.
The Guardian i Arab Reporters for Investigative Journalism (ARIJ) també van sentir el testimoni detallat de set metges d'alt rang que van afirmar que van ser trets d'hospitals, ambulàncies i llocs de control a Gaza, transferits il·legalment a través de la frontera a instal·lacions penitenciàries administrades per Israel i sotmesos a mesos de tortura.