Els morts a Gaza pels atacs d'Israel superen els 16.800 des de l'inici de la guerra, segons ha informat aquest dijous el Ministeri de Sanitat de la Franja, controlat per Hamàs, mentre les últimes hores hi ha hagut desenes de morts pels constants bombardejos israelians. Des de l'esclat de la guerra fa dos mesos, el 7 d'octubre, les víctimes confirmades a la Franja pels atacs israelians són 16.827, el 70% dones i nens, va informar el Ministeri de Sanitat de l'enclavament, controlat per Hamàs. Segons va concretar, la xifra de ferits també és de més de 44.000.
Entre els morts hi ha 286 membres del personal mèdic, que han mort per "violacions israelianes contra el sistema de salut", i desenes de centres sanitaris "han resultat danyats". Segons Sanitat, dimarts passat, els morts en un sol dia a Gaza van arribar a 414 i hi va haver gairebé 800 ferits, "la meitat de gravetat".
Al mateix temps, d'acord amb l'agència oficial de notícies palestina Wafa, les últimes hores "les forces d'ocupació israelianes continuen atacant civils i casa seva a diversos llocs" de Gaza, havent deixat "desenes de morts i ferits". Entre els morts n'hi ha desenes que van morir en atacs a la ciutat de Khan Yunis, al sud, on Israel centra la seva ofensiva, que ha entrat en allò que descriu com "la tercera fase" de la guerra. Segons Wafa, també s'han registrat morts al barri d'Al-Zaytoun de la ciutat de Gaza, i a l'urbs cèntrica de Deir Balah.
L'ofensiva sobre Khan Yunis —considerat un bastió de Hamàs— ha provocat la fugida de milers de persones cap a la ciutat de Rafah, encara més al sud, on s'acumulen masses de gent. Es calcula que gairebé 1,9 milions de persones de Gaza han hagut de fugir de casa seva. La majoria van fugir en un inici del nord i de l'urbs de Gaza, i més d'un milió van fugir cap al sud. Molts eren a Khan Yunis, i ara, després de la recent incursió israeliana, molts marxen com poden cap a Rafah, encara que no tota la població civil ho ha pogut fer.
"Els desplaçats a Khan Yunis viuen en condicions humanitàries extremadament difícils pels continus atacs, l'escassetat de materials i la dificultat d'anar cap a la ciutat de Rafah pels atacs a infraestructures i carreteres, cosa que obliga la majoria a anar a peu per camins accidentats", informa Wafa.
Dos mesos de guerra
Aquest dijous es compleixen dos mesos de guerra a Gaza. El 7 d'octubre Hamàs va aconseguir entrar a Israel provocant una massacre i segrestant més de dues-centes persones. Des d'aleshores, l'ofensiva que s'esperava per part d'Israel era clara. Els bombardejos de l'exèrcit i els dies de treva han provocat que, finalment, Gaza s'enfronti a un "gran risc de col·lapse del sistema humanitari" segons ha destacat el secretari general de l'ONU, António Guterres. En aquest sentit, ha fet servir un article —un mètode poc usat— per pressionar per un nou alto el foc. La seva carta deixava clar que el sistema humanitari de Gaza estava a punt de col·lapsar després de dos mesos de guerra que han provocat un "patiment humà atroç".
Guterres ha invocat l'article 99 de la Carta de l'ONU, que diu que el secretari general pot informar el Consell sobre assumptes que cregui que amenacen la pau internacional. Així, s'espera que pressioni encara més el Consell per un nou alto el foc (i definitiu). Ara bé, l'ambaixador d'Israel davant l'ONU, Gilad Erdan, ha reaccionat a la mesura dient que el secretari ha fet ús de l'article per pressionar Israel, i ha acusat el cap de l'ONU d'"una nova baixa moral" i "biaix contra Israel".