Més del 25% del territori del Líban es troba sota ordres d'evacuació de l'exèrcit israelià i els seus habitants han estat forçats a abandonar casa seva, ha dit aquest dimarts la directora per a l'Orient Mitjà de l'Agència de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), Rema Jamous Imseis.

Només la vigília, una vintena de pobles del sud del Líban es van buidar per ordres d'Israel "i la gent va haver d'escapar-se sense poder-se emportar pràcticament res", ha declarat a la premsa internacional a Ginebra. Imseis va visitar la setmana passada la frontera entre el Líban i Síria, on han creuat 285.000 persones en tres setmanes de bombardejos israelians, segons les xifres que va esmentar.

Els refugis, al límit

Els refugis estan entre les prioritats més urgents al Líban, ja que del miler que ha instal·lat el govern (el 70 % a col·legis), 800 han arribat al màxim de la seva capacitat, mentre que encara es treballa en aquestes instal·lacions per dotar-les de l'equipament i serveis mínims, com aigua i sanejament bàsic. Els establiments mèdics també han patit l'impacte del conflicte i dels 200 centres d'atenció primària que funcionaven a les àrees directament impactades pels bombardejos israelians, la meitat "han estat forçats a tancar les portes", ha indicat Imseis.

Les hostilitats han causat la mort de més de 2.200 persones, han ferit unes 10.000 i han causat el desplaçament forçós de més d'un milió de persones, cosa que equival a una cinquena part de la població total del país. Imseis va visitar fa uns dies la frontera entre el Líban i Síria, on han creuat 285.000 persones (70% sirians i la resta libanesos) en tres setmanes de bombardejos israelians, segons les xifres que va esmentar.

"La situació als diversos passos fronterers és molt crítica, però parlem de la principal artèria que connecta els dos països i que va ser bombardejada per Israel fa una setmana, deixant un gran cràter", va comentar. La representant d'ACNUR va dir haver vist nombroses persones baixant de vehicles i caminant cap al cràter, "lluitant amb nens a sobre i amb molt poques pertinences per creuar la zona, entrar en territori sirià i posar-se fora de perill".

"Les escenes eren veritablement dramàtiques. Hi havia dones, moltes dones amb diversos fills, i gent gran que havien fugit literalment amb el que portaven posat i caminat deu hores, que si ja és molt per a un adult, cal imaginar-se què és portant diversos nens darrere", hauria relatat. Va sostenir que els voluntaris de la Mitja Lluna Roja Síria són els que ajuden aquestes persones a creuar el cràter (ubicat en "terra de ningú" entre el Líban i Síria), a carregar els nadons i atenen les seves necessitats.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!