Més nervis dels que es voldrien tenir al Kremlin. El procés d'aprovació del president rus, Vladímir Putin, d'annexionar-se quatre regions d'Ucraïna és la nova odissea russa. Però és clar, resulta que Moscou no té el control total d'aquestes regions i no s'han establert els límits exactes de territoris que intenta absorbir. Les formalitats, doncs, contrasten força amb els moviments que hi ha sobre el terreny. En aquest sentit, tal com assenyala la CNN, Rússia controla només un 56,8% de la regió de Donetsk, un 71,5% de la regió de Zaporíjia, un 82,5% de la regió de Kherson i un 99,7% de la regió de Lugansk.

🗣️ Putin s'annexiona territoris amb límits difusos: l'odissea del Kremlin per marcar sobre el mapa

💰 Què hauria de fer Ucraïna per salvar-se econòmicament?

"El que està passant sobre el terreny està passant tan ràpidament que és difícil especular sobre el futur immediat", explica el director del Centre Havighurst d'Estudis Russos i Postsoviètics de la Universitat de Miami, Stephen Norris. "Sembla prou clar, però, que l'ordre de mobilització parcial de Putin, les 'eleccions' falses als territoris ucraïnesos ocupats i l'annexió il·legal d'aquests territoris ucraïnesos han fracassat de manera estrepitosa", destaca en conversa amb ElNacional.cat. Però tot és volàtil. "Mentre estem parlant, l'exèrcit rus està fugint i el Kremlin ja ha hagut d'admetre que la situació en aquests territoris està descontrolada". Així recorda les paraules del portaveu del Kremlin, Dmitry Peskov. "Ha declarat que Rússia 'haurà de consultar' amb les persones que viuen a Kherson i Zaporíjia quines son les seves fronteres. Com que l'exèrcit ucraïnès ha recuperat Liman dins d'un del territori ocupat, sembla clar que l'objectiu principal de l'annexió de Putin, espantar Ucraïna i fer que entri en vigor la mobilització militar, ha fracassat". 

🇷🇺 Rússia controla menys territori ara que quan va començar la invasió a Ucraïna: què ha passat?

En aquest sentit, destaca també la quantitat de russos que han abandonat el país des de l'anunci de la mobilització militar parcial. "Els nous reclutes no tenen suficient entrenament o equip. Putin encara intentarà escalar la guerra –aquesta és la seva tendència– i hem de continuar preocupats per les seves amenaces nuclears". D'aquesta manera, constata que "el Kremlin està planejant una guerra prolongada: també ha continuat insistint que aquesta guerra és existencial, una amenaça a la mateixa existència de la mateixa Rússia". 

Per què Kazakhstan no reconeix els nous territoris annexionats?

A simple vista, pot sorprendre que el Kazakhstan no reconegui aquests territoris annexionats, però tot té una explicació. "Si els líders russos estan disposats a annexionar-se parts d'Ucraïna i declarar-les part de Rússia 'per sempre', els líders del Kazakhstan podrien preocupar-se per la regió del nord del seu país, de població majoria russa", puntualitza. "Per altra banda, és una sorpresa. No han passat ni 9 mesos des que Rússia va enviar tropes al Kazakhstan per ajudar a posar fi a les protestes que van afectar el país". 

En aquest context, recorda que a la votació de l'ONU el passat 2 de març es va condemnar la guerra a Ucraïna. "Només Bielorússia, Eritrea, Corea del Nord, Rússia i Síria van votar en contra. El Kazakhstan, Kirguizistan i Tadjikistan es van abstenir i Turkmenistan i Uzbekistan es van considerar absents". 

Així, insisteix que "aquestes abstencions i absències no són vots". Ara bé, subratlla que "les tensions entre Kirguizistan i Tadjikistan, així com Armènia i Azerbaidjan són una prova més de la debilitat russa en aquest moment: Rússia no pot negociar res en aquestes regions". 

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, durant la celebració de l'annexió dels territoris ocupats / Efe