La fixació de Donald Trump, president electe dels Estats Units, amb Mèxic ja va marcar la seva anterior campanya i etapa al capdavant del govern. En aquella ocasió, la promesa (incomplerta) de construir un mur per frenar la migració i que el pagués el mateix Estat mexicà va ser al protagonista de la seva campanya. Si bé el trumpisme no ha abandonat les seves invectives contra la migració que arriba als EUA a través de la seva frontera sud, bona part de la seva campanya s'ha sustentat en prometre durs aranzels pels productes mexicans i d'altres nacions. Si bé encara no s'ha instal·lat a la Casa Blanca, Trump ja ha amenaçat amb durs aranzels a diversos països, entre ells Mèxic. La nova presidenta mexicana, Claudia Sheinbaum, no s'ha quedat de braços plegats i ha respost a les amenaces de l'estatunidenc, començant la seva relació des del xoc. Com han estat les seves poques interaccions?
Una carta per marcar límits
Poc després d'afirmar que imposaria aranzels del 25% als productes mexicans i canadencs al·legant que així estimularia l'economia estatunidenca, a més d'aturar l'entrada de migració i fentanil al país. Respecte a aquests dos darrers elements, el republicà va culpar directament a l'Estat mexicà. Sheinbaum es va negar a rebre aquestes acusacions en silenci va començar la seva relació amb el pròxim president estatunidenc amb una dura carta, on subratlla que les amenaces no resoldran cap dels problemes esmentats.
En la missiva, Sheinbaum reivindica la política mexicana sobre migració, ressaltant que respecti els drets humans. La presidenta mexicana subratlla a la carta que la política migratòria del seu Estat ha reduït en un any un 75% les persones que creuen. També ha recordat: "la meitat dels que arriben és a través d'una cita legalment atorgada pel programa dels Estats Units anomenat CBP1".
Pel que fa a la crisi del fentanil, Sheinbaum recorda que Mèxic s'ha ofert a col·laborar per acabar amb el tràfic d'aquest droga que provoca un greu problema de salut pública al seu veí. Tanmateix, ha recordat que els mexicans també es veuen afectats pel contraban que els arriba des de la seva frontera nord: armes. "Vostè ha d'estar al corrent també del trànsit il·legal d'armes que arriba al meu país des dels Estats Units, el 70% de les armes il·legals confiscades a delinqüents a Mèxic provenen del seu país, les armes no les produïm nosaltres, les drogues sintètiques no les consumim nosaltres, els morts per la delinqüència per respondre a la demanda de drogues del seu país, lamentablement els posem nosaltres", respon contundent la presidenta.
La trucada de la discòrdia
Després de la contundent carta de Sheinbaum que obria la porta al diàleg entre les dues nacions, Trump i la presidenta mexicana van mantenir una trucada telefònica. Com ja va ser habitual en el seu mandat anterior, Trump s'ha afanyat a publicar la seva versió de la trucada. En un to triomfalista, el magnat ha afirmat que Sheinbaum ha accedit a frenar l'arribada de migrants a territori nord-americà "amb efecte immediat". Tanmateix, del cantó mexicà, la versió és diferent.
També a través de les xarxes socials, la presidenta de Mèxic ha matisat les paraules del magnat i ha desmentit que s'hagi compromés a aturar el fluxe de migrants de forma immediata com volia el republicà. "A la nostra conversa amb el president Trump, li vaig exposar l'estratègia integral que ha seguit Mèxic per atendre el fenomen migratori, respectant els drets humans", ha explicat i ha afegit: "Reiterem que la postura de Mèxic no és tancar fronteres sinó alçar ponts entre governs i entre pobles".