L'asil polític que el govern mexicà ha ofert aquest dilluns a Julian Assange, fundador del portal Wikileaks, ha sorprès la comunitat internacional i podria crear nous frecs amb els Estats Units, malgrat ser part de la "tradició" d'acollida del país llatinoamericà.

El president del país, Andrés Manuel López Obrador, va impactar al món quan en acabar la seva roda de premsa setmanal de dilluns va oferir asilar a Assange després de la decisió d'un tribunal britànic que aquest mateix dia va rebutjar la seva extradició els Estats Units per considerar que està en perill de suïcidi. "Mèxic li ofereix asil polític, amb la qual cosa significa el dret d'asil i la nostra tradició, que és protecció, però alhora la responsabilitat de cuidar que el que rep l'asil no intervingui, no interfereixi en assumptes polítics de cap país", va revelar el mandatari.

El líder mexicà, que sol atacar la premsa crítica, va argumentar que Assange "és periodista i mereix una oportunitat". Per això, es va mostrar a favor del "perdó, indult i asil" per a l'australià de 49 anys, qui als Estats Units està acusat de 17 delictes a l'empara de la seva llei d'espionatge i un per la llei de frau i abús informàtic per la difusió de registres militars i altres documents confidencials.

Imatge: Europa Press

Però més enllà de la tradició d'asil i política exterior, l'analista mèxicana Brenda Estefan considera que hi ha un rerefons ideològic darrere de la decisió del líder d'esquerres, que va celebrar les filtracions de Wikileaks sobre el govern mexicà quan estava ell en l'oposició. "Si un pensa què guanya Mèxic com a país amb un moviment com aquest, és difícil trobar una resposta. Em sembla que és una decisió eminentment ideològica, però que pot tenir un alt risc diplomàtic, particularment en la relació Mèxic-Estats Units", va observar la internacionalista.

Les reaccions

L'anunci de López Obrador va despertar aplaudiments de simpatitzants d'Assange a nivell internacional, com el periodista Glenn Greenwald, fundador de The Intercept, que va defensar Mèxic de les crítiques. "Quan els Estats Units o el Regne Unit donen asil contra persecució política és noble i positiu, però quan un país ofereix asil per protegir algú és maliciós", va criticar Greenwald a les seves xarxes socials.

Exdiplomàtics mexicans van qüestionar que López Obrador ofereixi asil polític a Assange, com ho va fer el 2019 amb l'expresident de Bolívia Evo Morales, mentre ha endurit la seva política migratòria contra els centreamericans. "Es cloqueja la tradició mexicana d'asil per justificar-lo, però alhora s'ignora els milers de potencials refugiats centreamericans", va afirmar Arturo Sarukhan, exambaixador de Mèxic als Estats Units.

Sense esmentar el cas, el canceller mexicà Marcelo Ebrard va afirmar que "Mèxic no té enemics" en inaugurar al matí la reunió virtual d'ambaixadors i consúles.

Més problemes amb Biden

Encara que és incert que Assange i el Regne Unit acceptin l'oferta de Mèxic, l'actitud de López Obrador "suma un altre frec" amb el govern entrant de Joe Bien, que assumeix la presidència dels Estats Units d'aquí a dues setmanes. El Govern de López Obrador, va enunciar l'analista, ja havia ofès els demòcrates per la seva visita a Donald Trump l'any passat i per tardar a felicitar Biden per les acusacions de frau.

A més, Assange és un "cas rellevant" per a demòcrates i republicans, no només per a l'administració de Trump, va comentar l'analista. Per això, malgrat ser congruent amb la tradició política de Mèxic, Estefan va considerar que és massa el risc diplomàtic amb les potències occidentals que qüestionen les pràctiques de Wikileaks.