La líder del Sinn Féin a Irlanda del Nord, Michelle O'Neill, ha estat escollida aquest dissabte com a ministra principal nord-irlandesa, i així, s'ha convertit en la primera dirigent republicana en accedir al càrrec. Una altra dona, la diputada del Partit Democràtic Unionista (DUP), Emma Little-Pengelly, ha assumit el càrrec de viceministra primera. L'arribada del Sinn Féin, antic braç polític del desaparegut Exèrcit Republicà Irlandès (IRA), a la posició de més poder en l'executiu de la nació, no ha estat fàcil, i s'ha produït gairebé dos anys després que obtingués la seva primera victòria a les urnes, el maig del 2022.
El DUP, acostumat a obtenir la victòria i el lideratge de l'executiu nord-irlandès, es negava a formar govern en protesta pel mecanisme comercial instal·lat després del Brexit, pel qual no s'imposava cap duana física a l'illa, però sí a les mercaderies que arribaven de la Gran Bretanya. Després d'arribar a un acord amb el Regne Unit que permet l'entrada lliure de mercaderies britàniques, finalment el partit probritànic ha cedit el lideratge de l'executiu als nacionalistes.
O'Neill: "És un dia de canvi històric"
"És un honor per a mi ser aquí en aquest dia de canvi històric", ha declarat O'Neill a l'Assemblea de Stortmort, a Belfast, després de jurar el càrrec. La nova ministra principal ha agraït al DUP que hagi "retornat a les institucions democràtiques" i ha desitjat que a partir d'ara s'obri "un camí compartit". En aquest sentit, ha instat els unionistes a "treballar units" per "desenvolupar una ambiciosa agenda de canvi".
O'Neill ha assegurat que "servirà a tots per igual", siguin "catòlics, protestants o dissidents". I dirigint-se específicament als "britànics i unionistes" els ha garantit que la seva "identitat nacional, cultura i tradicions" continuaran sent importants. "Seré inclusiva i respectuosa amb tothom", ha assegurat, i ha incidit que no exigirà a ningú que "renunciï a ser qui és". "Les nostres lleialtats són igualment legítimes", ha asseverat.
O'Neill ha reconegut que en la societat nord-irlandesa encara hi ha "molt de patiment" com a consequüència de les "injustícies i tragèdies del passat", i en aquest sentit, ha dedicat paraules de condol a les famílies que van patir pèrdues durant els anys del conflicte. Tanmateix, la nova ministra primera ha reivindicat la "reconciliació" de la gent per tal de "construir un futur millor", i en una referència implícita a la possibilitat de la reunificació ha afirmat que es compromet a "unificar la gent i la societat".