Més de 500.000 treballadors al Regne Unit han iniciat una vaga aquest dimecres per exigir augments salarials i millors condicions laborals, en la que s'ha convertit en la protesta més gran d'aquesta mena registrada en l'última dècada. Tot i que aquests darrers mesos s'han viscut diverses jornades d'aturades, la d'avui és la més important per la varietat de sectors que l'han secundat, entre els quals hi ha mestres, personal universitari, funcionaris, maquinistes, conductors de trens i d'autobusos. La vaga ha estat convocada per set sindicats britànics. La situació ha portat milers de col·legis a tancar les portes durant la jornada, segons ha informat la cadena BBC. Els sindicats han organitzat piquets davant de les estacions de tren i dels col·legis, a més de les seus del govern en diversos punts del país. Més de 100.000 membres del Sindicat de Serveis Públics i Comercials, el sisè sindicat més gran del Regne Unit, han abandonat aquest dimecres els seus llocs de treball, entre ells membres de la Guàrdia Fronterera i treballadors aeroportuaris.
Serveis mínims en jornades de vaga
La Confederació Sindical (TUC, en anglès) ha informat que han aconseguit 200.000 signatures per lliurar al govern una carta en què mostren la seva disconformitat amb el nou projecte de llei, actualment en tràmit parlamentari, que busca fixar uns nivells mínims de serveis durant les vagues. El secretari general de TUC, Paul Nowak, va afirmar que espera que les protestes i vagues enviïn un fort missatge al govern britànic sobre l'empipament que sent un nombre creixent de treballadors. En la jornada d'avui, uns 23.000 col·legis han resultat afectats per l'aturada, així com 100.000 funcionaris de 124 departaments del govern tampoc treballaran.
Els conductors de tren de 14 operadors tornen a la vaga, després que secundessin mesures similars en els últims mesos. El TUC no descarta portar el govern als jutjats si finalment el projecte de llei de serveis mínims es converteix en llei. La secretària general adjunta del Congrés de Sindicats, Kate Bell, ha assegurat que la legislació és "innecessària, injusta i, gairebé segur, il·legal". Bell ha advertit que "prendrem totes les mesures que puguem per defensar el dret a la vaga, i estem mirant molt detingudament com podrem, si aquest projecte de llei s'aprova, abordar-lo legalment".
Afectacions de la vaga
La multitudinària vaga a la qual han assistit més de mig milió de persones té la particularitat que aplega diversos sectors, i és per aquest motiu que Londres està vivint aquest dimecres una jornada caòtica. Per una banda, els conductors de trens d'Aslef i RMT estan en vaga, fet que ha provocat interrupcions en els serveis a tot el país. Pel que fa a l'educació, els professors que pertanyen a la National Education Union (NEU) estan fent vaga a Anglaterra, a Gal·les i també a Escòcia, on els professors membres de l'Institut Educatiu d'Escòcia (SEI) a Clackmannanshire i Aberdeen continuen la vaga. Per la seva banda, el personal universitari de 120 universitats que són membres de la UCU (University and College Union) ha engegat 18 dies de vaga durant els mesos de febrer i març, que s'han materialitzat amb piquets en diferents centres educatius.