Almenys 75.000 famílies en total han perdut ja o perdran aviat el seu pa. El president de l'Argentina, l'ultra Javier Milei, continua amb les seves polèmiques receptes econòmiques de caràcter neoliberal per tractar de revifar la malmesa economia del país sud-americà, que ha patit recurrents crisis al llarg de dècades. Entre les mesures que executa, Milei continua amb el pla d'acomiadar funcionaris i tota mena de treballadors públics per reduir la despesa als comptes de l'Estat. Ja ha fet fora 25.000 treballadors públics, ha afirmat aquest dimecres, i ara l'objectiu és continuar amb 50.000 més. Ho ha avançat durant la seva dissertació en el desè fòrum empresarial llatinoamericà (Latam Economic Fòrum) que se celebra a Buenos Aires.

En parlar d'austeritat fiscal, Milei ha defensat la reducció del nombre de ministeris del seu Govern i els acomiadaments d'empleats públics, que han expressat el seu rebuig a la mesura amb la mobilització dels sindicats més grans del país. “Sabíem que el programa generaria tensió social. Reduir la quantitat de ministeris a la meitat no ha estat gratis. Acomiadem gent, acabarem fent fora 75.000 persones i en portem 25.000. Eliminem les transferències discrecionals, l'obra pública i eliminem contractes”, ha afirmat el mandatari argentí, que advoca pel nul paper de l'Estat en l'economia i la total desregulació de mercats.

El cap d'Estat va explicar que la retallada del dèficit en set punts del Producte Brut Intern (PIB) argentí s'ha fet per a buscar l'“ordre” en els comptes estatals i va indicar que no permetrà que el posin en risc, després de l'aprovació, per part de la Cambra de Diputats, de la reforma de les jubilacions aquest dimarts, a l'espera ara del que succeeixi amb el tràmit al Senat. “Cada vegada que els degenerats fiscals de la política vulguin anar a trencar l'equilibri fiscal, els ho vetaré tot. M'importa tres raves!”, ha advertit en al·lusió als grups de l'oposició que van donar suport a la recomposició dels ingressos per als jubilats.

Potenciar la IA perquè l'Argentina sigui "la primera potència mundial"

Davant una audiència formada per economistes, empresaris i inversors, el governant argentí va demanar “no omplir” de regulacions l'ús de la intel·ligència artificial (IA), que altres països utilitzen i que segons ell generen “rendiments” i “creixement”. “La zona que menys creix és Europa, perquè està repleta de regulacions. Als Estats Units estan temorosos amb la IA. Volem que l'Argentina sigui el quart pol, perquè tenim extensió de terra i clima fred. Si generem les institucions correctes, o tot el que queda pendent, en quaranta anys es donaran les condicions per a ser la primera potència mundial”, ha assegurat. De fet, Milei va avançar aquest dimarts que està planejant una reforma de l'Estat amb IA amb empresaris de Silicon Valley, en particular amb Google, però també ha mantingut reunions recentment amb directius d'Apple, Meta i Open AI.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!