Milers de persones han estat evacuades aquest dimecres al sud de Noruega a causa d'unes fortes inundacions produïdes pel temporal que afecta el nord d'Europa aquests darrers dies. Desenes de carreteres provincials i diverses vies nacionals han quedat tallades per despreniments de terra i riuades, així com trams de ferrocarril, com el que uneix Oslo amb l'aeroport de la capital. Les autoritats noruegues han informat que ja han mobilitzat helicòpters per ajudar a les tasques d'evacuació. "Estem en una situació de crisi de dimensions nacionals. La gent està aïllada en comunitats locals i els serveis d'emergències corren el risc de no arribar a la gent que necessita ajuda", ha assegurat Aud Hove, governadora del comtat d'Innlandet, en un comunicat.
Per la seva banda, el primer ministre noruec, Jonas Gahr Støre, que ha visitat algunes de les zones afectades, ha qualificat la situació de "molt greu", però ha subratllat que "cap persona, cap municipi ni cap comtat no estarà sol". "La societat noruega estarà amb ells", ha afirmat. Aquest dimecres també ha estat evacuada la central elèctrica de Braskereidfoss, a Våler, al sud del país, després que l'aigua comencés a entrar a l'interior de l'estació. És per això que la policia i l'exèrcit estan estudiant efectuar detonacions parcials controlades i evitar riscos.
Les autoritats noruegues no han informat, de moment, de víctimes mortals a causa del temporal, nomenat 'Hans' als països escandinaus. Es manté l'alerta vermella meteorològica declarada a diversos comtats de Noruega, així com a alguna zona del sud limítrofa amb Suècia, tot i que en aquesta regió la situació ha millorat respecte als darrers dies. Les fortes precipitacions van provocar el dilluns el descarrilament d'un tren entre els municipis d'Iggesund i Hudiksvall, malgrat que tan sols va fer tres ferits lleus. A més a més, aquest dimarts es va tancar parcialment el subministrament d'aigua a Göteborg, la segona ciutat més gran de Suècia, en desbordar-se el riu Göta.
Forts temporals a Eslovènia i Àustria
Aquesta mateixa setmana, també s'han produït incidents greus a Eslovènia i Àustria causats pel temporal. Pel que fa a Eslovènia, s'han registrat les pitjors inundacions des de la independència del país el 1991, que han deixat un total de sis morts. La situació s'ha repetit al sud d'Àustria, on també s'han viscut pluges torrencials. Les autoritats locals van confirmar el diumenge la mort d'una persona, que va ser trobada sense vida després de caure al riu Glan, a l'estat federat de Caríntia, després que testimonis informessin dels fets i els bombers i els equips de submarinistes iniciessin la recerca.
Als països bàltics —Lituània, Letònia i Estònia—, aquest temporal ha deixat almenys dos morts i ha causat nombrosos estralls materials, principalment per la caiguda d'arbres arrencats de soca-rel. A Alemanya, la tempesta va colpir bona part de la costa del mar del Nord i la mar Bàltica, i va deixar el trànsit marítim parcialment interromput durant hores.