El Pride a la capital de Tbilisi, a Geòrgia, s'ha celebrat en unes condicions notablement hostils. Dos milers d'activistes homòfobs i contra els drets de la comunitat LGBTI van irrompre dissabte al festival on s'estava celebrant el dia de l'Orgull a la capital georgiana, on tradicionalment l'esdeveniment es porta a terme amb dificultats i l'amenaça de grups reaccionaris. Segons les imatges que s'han difós en diferents xarxes socials i mitjans de comunicació, els manifestants anti-LGBTI van irrompre violentament al festival superant el cordó policial que intentava contenir la turba homòfoba, ha informat The Guardian. Un cop van accedir al festival, els manifestants van cremar material LGBTI com ara banderes amb els colors de l'Arc de Sant Martí i altres elements que s'acostumen a fer servir per reivindicar els drets d'aquesta comunitat.

🔴Els concerts de l'Orgull 2023 a Barcelona: Paulina Rubio, Loreen, Vicco i molt més

 

 

Els organitzadors acusen la policia de connivència amb els manifestants

Els organitzadors del Pride han acusat les autoritats de participar activament amb els manifestants per aturar la celebració del Dia de l'Orgull, però el govern ha dit que la policia va tenir dificultats per detenir la massa perquè el festival tenia lloc en un espai obert i a prop d'un llac. "Els manifestants van trobar camins per entrar a l'àrea del festival, però nosaltres vam poder evacuar els participants i organitzadors abans", ha dit el ministre de l'interior de Geòrgia, Alexander Darakhvelidze. Les persones que participaven en el Pride van ser trasllades a un lloc segur i l'esdeveniment es va acabar fent en privat, per segon any consecutiu. Els organitzadors han criticat que la policia no hagi estat capaç de preservar la seguretat de l'esdeveniment i que es pogués celebrar lliurement.

 

 

Tot i assistir en l'evacuació de persones del festival, els organitzadors denuncien que els dies anteriors grups anti-LGBTI havien incitat a l'odi contra el col·lectiu i que les autoritats s'havien negat a investigar-ho. Mariam Kvaratskhelia, responsable de l'organització, no ha dubtat a considerar que aquest assalt havia estat planejat abans amb la connivència policial i grups de l'extrema dreta de Geòrgia. A més a més, també creuen que aquest acte s'hagi organitzat per tal de boicotejar la candidatura de Geòrgia per entrar a la Unió Europea.

En els darrers mesos, activistes han criticat que el govern georgià està adoptant una tendència autoritària. Després de protestes violentes al març es va retirar un projecte de llei a l'estil de Rússia que establia que les organitzacions no governamentals que rebessin més del 20% de fons de l'estranger serien considerades "agents d'influència estrangera".