Milers de seguidors de Donald Trump han entrat a l'edifici del Capitoli durant la reunió del Congrés dels EUA per corroborar el resultat de les eleccions presidencials de novembre, que va guanyar el demòcrata Joe Biden, i han aconseguit que se suspengui la sessió enmig d'una situació inèdita i caòtica. Fins passada la mitjanit hora catalana, diversos assaltants han estat dins l'edifici. L'FBI ha confirmat el desallotjament dels seguidors de Trump sobre les 12 h.
L'alcaldessa de Washington, Muriel Bowser, ha decretat un toc de queda per controlar la situació, que entrarà en vigor a les 18:00 hores (hora local).
El president sortint, que prèviament s'havia dirigit als manifestants dient que "mai" concedirà la seva derrota davant el president electe, el demòcrata Joe Biden, s'ha desvinculat dels fets i, en un tuit, ha demanat "a tothom en el Capitoli dels Estats Units que romanguin en pau". "Sense violència! Recordeu, nosaltres som el Partit de la Llei i l'Ordre: respecti la Llei i als nostres homes i dones de blau", ha dit Trump.
Alguns dels manifestants han entrat al Senat buscant el vicepresident, Mike Pence, encarregat de validar els resultats i que s'havia negat a aturar la certificació de Biden, segons Steven Nelson, reporter del The New York Post.
El president electe, Joe Biden, ha fet una crida a l'ordre i ha demanat a Trump que defensi la constitució.
Trump, en una segona intervenció, s'ha adreçat als manifestants dient que, tot i que "entén" per què s'estan manifestant, han de "marxar a casa". Finalment, els assaltants han començat a dispersar-se a les 23:00 h (hora catalana).
Què està passant al Capitoli?
Les dues cambres de Congrés s'han reunit en una sessió conjunta per obrir i comptar els certificats dels vots electorals corresponents a cada estat del país, seguint les lleis que regeixen el procés electoral dels EUA.
La sessió, que ha d'estar dirigida pel vicepresident nord-americà, en aquest cas, el republicà Mike Pence, normalment és una mera formalitat per validar uns resultats que ja ha corroborat el Col·legi Electoral, que es va reunir el passat 14 desembre a cada estat i va ratificar la victòria de Biden.
No obstant això, només cal que un membre de la Cambra Baixa (o Cambra dels Representants) i un altre del Senat presentin una objecció als resultats en un dels Estats per desencadenar un debat i una votació de les dues cambres sobre la possibilitat de no comptar els vots electorals en aquest territori.
Els senadors republicans, liderats per Ted Cruz, ja havien assegurat que no tenien intenció de revertir el resultat de les eleccions, sinó donar veu a aquells que creuen que els comicis no van ser justos, tot i que no hi ha cap prova que hi hagués un frau o irregularitats massives, com denuncia Trump.
Sense opcions de revertir els resultats
Els demòcrates controlen la Cambra de Representants, de manera que els republicans no tenien opcions de superar una votació per majoria en aquest hemicicle, alguna cosa que es requereix per rebutjar el resultat en qualsevol estat.
Per tant, ja estava previst que la sessió acabés irremeiablement amb Pence declarant a Biden com a guanyador de les eleccions.
Les insistències de Trump
A través de Twitter, Donald Trump ha demanat a Pence que aturi la ratificació del triomf de Biden assegurant que "els estats volen corregir els seus vots, que ara saben que es van basar en irregularitats i frau, a més que el procés corrupte mai va rebre l'aprovació legislativa". "Tot el que Mike Pence ha de fer és enviar-los de retorn als Estats Units, i guanyem. Fes-ho Mike, aquest és un moment d'extrema valentia!" ha declarat.
Si més no, des del perfil de Twitter de l'AP Fact Check, han aclarit que el vicepresident "no té autoritat per enviar els resultats de les eleccions als estats perquè tornin a fer-ho quan presideix el recompte de vots del Col·legi Electoral al Congrés". "El president Trump afirma falsament que ho pot fer", afegeix.
Per la seva banda, Pence ha manifestat en una carta que ha compartit via Twitter, que no té intenció d'aturar la certificació electoral de Joe Biden.
D'altra banda, alguns senadors republicans han respost als manifestants negant-se a votar en contra de la certificació de Biden. És el cas del senador Todd Young, que davant una reportera del The Washington Post explica que va fer "un jurament a Déu", "això encara importa en aquest país?" s'ha preguntat.
Finalment, tal com recull l'ABC News, el líder de la majoria republicana al Senat, Mitch McConnell ha sentenciat que "no podem simplement declarar-nos una junta nacional d'eleccions amb esteroides". "Els votants, els tribunals i els estats han parlat ... Si els invalides, donaria la nostra república per sempre", ha declarat. Així, McConnell considera legítima la decisió dels votants que Biden sigui president, descartant el possible frau.