Alerta de les autoritats italianes per la presència massiva de turistes al volcà Etna, que es troba en plena erupció. Una setmana després que volcà de Sicília tornés a entrar en erupció, milers de persones pugen cada dia al cim del volcà, fins i tot de nit, per poder fotografiar de prop el curs de l'erupció sobre la neu, malgrat les advertències de les autoritats locals i de Protecció Civil. El president regional del Servei de Salvament Espeleològic Alpí de Sicília (Cnsas), Leonardo La Pica, ha indicat que "hem tingut un gran nombre de persones que s'han perdut i no han pogut trobar-se a causa de la boira que apareix sobtadament". I ha advertit que "el sòl és impredictible, amb pluja i neu, fa fred i el temps pot canviar abruptament". Per la seva banda, el responsable de la Protecció Civil de Sicília, Salvo Cocina, ha fet una crida a la població a respectar les prohibicions dels ajuntaments de la zona i a mantenir-se a almenys 300 metres de distància dels rius de lava.

Excursions nocturnes a l'Etna

El que preocupa més a les autoritats és que els turistes prefereixen les excursions nocturnes per veure aquest curiós fenomen. Això es produeix perquè la lava arriba a zones més accessibles del que és habitual, a uns 1.850 metres sobre el nivell de mar, que permet a les persones veure l'erupció des de ben a prop. El risc és que molts dels visitants no van ben equipats i s'acosten molt a la lava i poden ser colpejats per les roques que surten del volcà. Des del Cnsas adverteixen que els visitants "ignoren la perillositat d'aquest acte i els riscos d'un terreny negat o congelat durant la nit". Fins i tot, hi ha alguns visitants que decideixen aprofitar la neu i esquien al costat de l'erupció. 

Davant aquesta alarmant situació, les localitats situades a la faldilla del volcà com Biancavilla, Belpasso o Adrano, han prohibit als excursionistes pujar als 2.000 metres ni acostar-se a menys de 500 metres de la lava. No obstant això, les visites de curiosos es continuen produint, especialment durant els caps de setmana, malgrat les prohibicions i també per "la total absència de control", segons denúncia el Cnsas. A més, les autoritats han denunciat que els turistes estan bloquejant les emergències. "Les carreteres han quedat col·lapsades pels cotxes mal estacionats, la qual cosa impedeix la mobilitat dels equips de rescat", ha assegurat Salvo Cocina, que ha remarcat que "la situació es torna encara més perillosa" quan cau "la nit i les baixes temperatures".

Rescats al volcà Etna

Les alertes de les autoritats arriben després que hagin rescatat a vuit persones, que van desaparèixer el dilluns i van ser trobades hores més tard totalment desorientades i van haver de treure en llitera a un home de 48 anys que s'havia trencat un peu. De moment, no s'ha notificat cap cas greu, però es tem que s'acabi produint.

El volcà Etna és el més alt i actiu de tota Europa. Va ser aquest dilluns quan entrava en erupció, deixant imatges d'allò més impactants de la lava fonent la neu en la seva baixada per la muntanya. Les primeres explosions van tenir lloc dilluns passat, en concret, al cràter del sud-est, encara que no va ser fins dos dies més tard quan es va confirmar l'existència d'un "riu" de lava d'uns tres quilòmetres de longitud. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic