Els tambors de guerra a Europa han dut diversos països a plantejar una reintroducció del servei militar obligatori per engruixir els seus exèrcits i així estar preparats en cas que calgui defensar-se. El ministre de Defensa alemany, Boris Pistorius, va apuntar la setmana passada cap a la necessitat de crear "una nova forma de servei militar" sense haver de retornar a l'obligatorietat —que Alemanya va abandonar el 2011— però fugint també d'un sistema completament voluntari. La proposta, que ha concretat aquest dimecres, consistiria a crear un registre d'homes i dones militarment aptes i reclutar-ne anualment aquells que estiguin "més motivats" per prestar un servei d'entre sis mesos i dos anys a les Forces Armades alemanyes. "En cas d'haver de defensar-nos, demà, passat o en tres anys, no podríem perquè no sabem a qui mobilitzar. Això és insostenible", ha alertat Pistorius en una roda de premsa.
El reclutament plantejat per Pistorius es faria de manera que cada any s'enviaria als 400.000 joves que compleixen 18 anys un formulari per conèixer les seves aptituds físiques, la seva formació i l'interès a formar part de la Bundeswehr, les forces armades alemanyes. A aquells que es consideri més aptes se'ls demanarà assistir a una reunió, i d'entre aquests se seleccionarà els que estiguin "més en forma i més motivats", segons ha explicat el ministre. Aquest procés estarà destinat a persones d'ambdós sexes, amb la diferència que tindrà caràcter obligatori per als homes i voluntari per a les dones, ja que així ho recull la Constitució, i per fer-ho obligatori per a les dones caldria modificar-la.
El Ministeri de Defensa calcula que un 25% dels joves estaria interessat, i que d'aquests s'escolliria un total de 40.000 per sotmetre's a un examen mèdic, tot i que finalment només rebrien entrenament militar uns 5.000 joves, una xifra que previsiblement aniria augmentant cada any, a mesura que creixin els recursos destinats a la formació. En cas de no assolir el nombre de voluntaris mínim, probablement sí que s'acabaria fent servir el reclutament obligatori, ha reconegut Pistorius. Un cop admesos dins el servei militar, hi hauria la possibilitat de fer un servei "bàsic" durant sis mesos, o prorrogar-lo fins als 23 mesos.
Pistorius reclama preparar-se per a un possible atac de Rússia el 2029
"Hem d'estar preparats per a la guerra el 2029", alertava la setmana passada Pistorius. Aquest any és el que alguns experts calculen que Rússia tindrà la capacitat d'atacar militarment estats membres de l'OTAN. Aquest dimecres el ministre ha insistit que "la situació d'amenaça és completament diferent de la de fa uns anys" a causa de l'ofensiva de Rússia contra Ucraïna. En aquest sentit, el ministre ha argumentat que des de l'abolició del servei militar el 2011 s'han aprimat totes les estructures de mobilització i ha quedat un "forat gegantí" a l'exèrcit, que considera que cal cobrir.
Actualment, l'exèrcit alemany compta amb 181.500 soldats actius, però perd personal de forma progressiva. L'objectiu de les Forces Armades és arribar fins als 203.300 efectius actius, tot i que alguns càrrecs consideren que en farien falta molts més. Amb tot, la proposta de Pistorius no té el suport del Partit Socialdemòcrata (SPD) al qual pertany, ni del canceller Olaf Scholz, que aposta per la voluntarietat del servei. En canvi, el principal partit opositor, la Unió Democristiana (CDU) està a favor de reintroducció del servei militar obligatori, incloent-hi les dones.