Els estereotips que dibuixen les enquestes arriben on arriben. Per això, tot i que Harris porti un gran avantatge entre les dones (57% contra 41% de Trump segons la darrera enquesta de la NBC) i entre la comunitat negra (87%), la Leoni, immigrant jamaicana i negra resident a New Jersey (estat demòcrata) exposava amb orgull que votaria Donald Trump per la inflació i per la immigració. "Soc immigrant, però legal", deia. Les eleccions dels Estats Units son en gran part una qüestió d'identitat i qui sedueixi a qui s'allunya del retrat robot del teu votant, sobretot als 7 estats que ballen, tindrà la gran clau del resultat.
La mateixa frase la repeteixen alguns llatins votants de Trump, que el defensen amb l'economia per bandera i també els valors cristians i conservadors (en contra de l'avortament que defensa Harris com a dret, especialment els homes). També son molts els llatins que defensen que s'ha de ser més dur a la frontera, segurament oblidant com van arribar ells. Ara bé, no tot s'hi val: el comentari del còmic Tony Hinchcliffe, que va dir a un míting de Donald Trump que Puerto Rico és una "illa d'escombraries" va doldre molt a la comunitat llatina.
Ho reconeixia fins i tot a ElNacional.cat Samuel Negrón, membre de Latinos for Trump a Allentown, la ciutat amb més població llatina de l'estat clau de Pensilvània, que és dels que han de decantar-se el que més vots electorals aporta al total, 19. "Ha molestat a tothom", reconeixia, fins i tot a ell, a qui havia "tret de pollaguera", però ell entenia que "no era cosa de Trump, que ell no ho pensava" i esperava que "la resta de votants siguin inteligents" i pensin com ell.
Tenint en compte que a Pensilvània hi viuen 600.000 llatins i que la majoria son porto-riquenys, el comentari podia ser "l'october surprise" que donés la victòria a Harris, explicava l'alcalde llatí d'Allentown, Matthew Twerk, a ElNacional.cat, més aviat un desig que una predicció per part seva. Una enquesta d'Univisión posterior al comentari pronosticava que un 64% dels llatins votaran a Harris per un 30% a Trump. Arizona, un altre dels estats claus amb 1,4 milions de votants llatins entre un total de 7,2 milions de persones censades, també dominen, però menys.
Harris domina, segons les enquestes amb un 54,7% els vots favorables de la comunitat llatina als estats clau, que augmenta a un 56,9% en la mitjana nacional. Aquests números també han millorat d'ençà del comentari racista del còmic sobre Puerto Rico, que a més va propiciar que Bad Bunny, Jennifer López i Ricky Martin expressessin el seu suport a Harris.
El gènere, la gran bretxa
Però les diferències ètniques es redueixen quan entra en joc el gènere, la gran bretxa de les enquestes. Un 25% dels homes negres joves donaven fins fa poc suport a Trump, per un 58% a Harris, segons GenForward Survey, un número bastant superior als que van votar en contra de Biden l'any 2020, tot i que aquest número es podria haver reduït en els darrers dies.
Mentre Harris ha anat a barberies d'homes a Filadelfia a fer campanya amb una imatge que connecta, Trump va dir que recuperaria una llei declarada inconstitucional l'any 2013 que permet detenir i abordar persones "raonablement sospitoses", pràctica que perjudicava especialment homes joves negres i llatins. A Georgia, estat clau, els negres representen el 33% de la població i a Carolina del Nord, el 21,6%.
Entre la comunitat musulmana, d'1,5 milions de votants i molts d'ells a Michigan, estat clau, els vots estan gairebé empatats amb un 42% cap a Trump i un 41% cap a Kamala Harris segons la darrera enquesta. Tot i que Trump ha defensat els atacs de Netanyahu a Palestina, ha promès també la pau quan s'ha trobat amb representants musulmans i no és castigat per l'enviament d'armes actual a Israel, que és cosa demòcrata.
Entre els homes joves llatins, el 44% dona suport a Trump, percentatge superior al 37% que dona suport a Harris. Les dones negres (63%), llatines (55%) i asiàtiques (60%) estan molt amb Harris, mentre que les dones blanques els donen suport per molt poc: un 44% davant un 40% a Trump.
Això dona com a resultat que només els homes llatins i blancs donen més suport a Trump que a Harris. Un 58% dels homes blancs votarien Trump per un 35% a Harris, xifra quasi idèntica quan hi apliquem la variable de la joventut en comptes de l'ètnica. El 58% dels homes joves votaria per Trump i el 35% per Harris.
La major bretxa es dona entre gèneres: un 58% de les dones votaria a Harris per un 40% a Trump, mentre que amb els homes és a la inversa, un 57% està amb Trump i un 41% amb Harris. Però la que hi ha entre votants rurals i zones urbanes, que es pot comprovar mirant els mapes electorals de 2020 estat a estat, i entre persones formades i no formades (més trumpistes) és també significatiu.
Ofensiva de Harris pels homes
Per escurçar la bretxa de gènere a favor seu, Harris ha fet recentment un anunci apel·lant directament als homes i a la seva masculinitat, per tal que no se sentin menys homes per votar Harris i amb la frase: "No tinc por de les dones". A més, per apel·lar a les dones rurals ha fet un altre anunci recordant que els marits no tenen perquè saber a qui voten.
Els moviments de Trump han sigut menys refinats. Va reaccionar a aquest anunci tot dient que li semblava "ridícula" i "estúpida" aquesta idea. A més, Trump va dir que "protegiria" les dones "tant si volen com si no", en els seus mítings hi ha insults a Harris i al seu coeficient intel·lectual i també ha comentat que Liz Cheney, republicana que s'ha sumat a la campanya de Harris, hauria de veure "com se sent si té 9 canyons disparant-li" i titllant-la de "tonta". Nikki Haley, que va perdre les primàries amb Trump, ha assegurat malgrat donar suport a Trump des del perfil baix que l'estratègia de Trump amb les dones no està sent molt intel·ligent.
Però no tots els vots es decideixen per la campanya electoral ni les propostes, de vegades son els traumes i vivències personals els que et marquen a l'hora de votar. El William, conductor d'Uber d'Asheville, a Carolina del Nord, és un home blanc, sí, però viu a una ciutat molt demòcrata. Ell mateix ho era, i es considerava "feminista", fins que la seva dona el va deixar, diu, perquè un grup de noies feministes la va convèncer. Va passar de ser un hippie d'esquerres a anar-se moderant, primer, i a passar-se a Trump després per aquesta experiència. El seu gir a la dreta va arribar el 2017, però el 2020 va votar Biden perquè havia promès perdonar crèdits als estudiants.
Ara, ho té clar, votarà Trump perquè està en contra de les feministes. Li dona tota la raó el John, l'altre passatger de l'Uber, també blanc, però de Maryland, un estat també molt demòcrata. La seva dona, això sí, és votant demòcrata i "molt feminista".
A Carolina del Nord, com a Georgia, un altre factor jugarà a l'hora de votar: l'huracà Helene. Tot i que, sobre el terreny a la zona concreta d'Asheville no s'aprecien grans voluntats de canvi de vot, sí que hi ha hagut un intent de Trump de desprestigiar els equips d'emergència amb falsedats sobre el desviament de fons. També s'ha fet una foto amb un dels majors punts de distribució d'ajuda humanitària, muntat per un veterà de guerra que ha incitat a la violència a xarxes contra Biden. En unes eleccions tan igualades, tots els vots compten.